17.09.2018 | 21:11
ДАНС започна проверка по публикациите в „Биволъ” за корупция от „Джи Пи Груп”
Според шефа на ГДБОП журналистът от сайта и румънският му колега не са били арестувани

ДАНС започна проверка за публикациите в сайта „Биволъ” за корупция от строителна фирма „Джи Пи Груп”, свързана с европейски фондове. Според указанията на Софийската градска прокуратура ДАНС трябва да проверят всички поръчки, както фирмите и хората, замесени в изпълнението им.

Намесата на държавното обвинение идва дни след като стана ясно, че журналист от „Биволъ” и негов румънски колега са били задържани, докато работят по свое разследване за строителната фирма.

Информацията за унищожавани документи от строителната фирма е идвала на части, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той поясни, че освен опожарените документи до село Ъгълница в София е намерена лека кола с други документи, иззети и предадени на полицията. Според него информацията е идвала само от сайта „Биволъ”, а журналистите не са били арестувани.

„Когато едно лице бъде доведено в помещение на МВР, полицаят е длъжен да попълни такава заповед. Разберете, няма как, ние ограничаваме свободното придвижване на гражданите. Поради тази причина се попълва такава заповед. Изпълнили са закона колегите и са попълнили такава заповед. Да, може би има забавяне в 1-2 часа”, подчерта Спиридонов. „Разбира се, че не са арестувани”, категоричен беше той.

Според Спиридонов кой до колко часа и къде е държан не може да стане публично ясно, докато не приключи разследването на прокуратурата. Освен това антимафиотите не били имали информация от „Биволъ” дали журналистите ще отидат на мястото около Радомир.

Аз искам да попитам следното нещо – онзи ден журналистът от bTV госпожа Марчева, започна разговора със следното: „Вие ще се извините ли на някого?”. Аз казах, че няма да се извиня и защо и обясних на кого съм се извинил по чисто човешки подбуди. Аз искам да питам сега на моя служител и на мен тази медия ще се извини ли? Че дават записи и формират обществено мнение, без аз да съм давал разрешение някой да ме записва”, каза Спиридонов.

Шефът на ГДБОП участва в предаването „Тази събота”. В неделя в „120 минути” главният редактор на „Биволъ” Атанас Чобанов в интервю пусна запис на телефонен разговор между него и Спиридонов, в който директорът на ГДБОП му се извинява за „цялата тази ситуация”. Срокът за разследването на ДАНС е три месеца.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране