20.09.2017 | 21:00
Държавата прави втори опит да национализира „Дунарит“
Започва проверка за патентите на ВМЗ-Сопот и договорите на "Кинтекс"

Държавата ще направи втори опит да придобие русенския военен завод „Дунарит“, след като първата схема за „спасяване“ на дружеството се провали. Това обяви икономическият министър Емил Караниколов на пореден спешно свикан брифинг в министерството. „Ние не сме се отказвали“, подчерта той.

Изявлението на министъра дойде часове след като стотици работници от „Емко“ протестираха пред Народното събрание заради отнетия търговски лиценз на дружеството, което блокира работата им. „Дунарит“ и „Емко“ са в сложна съдебна процедура за собствеността върху русенската фирма. Според собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев той вече е придобил „Дунарит“. Претенции за завода обаче имаше и офшорна фирма, свързвана с депутата бизнесмен Делян Пеевски. След като стана ясно, че „Емко“ печели съдебните дела, се намеси държавната машина, последваха обвинения към собствениците на „Емко“ и отнемане на лиценза за формални нарушения.

Според министър Караниколов Държавната консолидационна компания (ДКК) ще придобие на търг акциите на „Дунарит“, които са собственост на дружеството „Кемира“. То принадлежи на собственика на фалиралата КТБ Цветан Василев. Министърът даде пример с „Авионамс“, която бе купена от държавата по подобна схема. Преди седмица синдиците на КТБ, към която „Дунарит“ има задължения, са обявили за публична продан активи на вземания от задължените към банката страни – „Хедж инвестмънт България“, също собственост на Цветан Василев, и „Авионамс“ като солидарен длъжник.

„Освен това като солидарен длъжник на 100% е и дружеството „Кемира“, което в момента се води собственик на „Дунарит“. На изнесената публична продан заявихме интерес за участие, тъй като част от тези вземания в размер на 42 млн. евро бяха освен на „Кемира“ още и на „Авионамс“ като солидарен длъжник“, каза още Караниколов. Така ДКК е заявила интерес да участва. На търга не се е явил никой и на другия ден консолидационната компания е купила тези задължения чрез пряко договаряне за 38 млн. лева.

Караниколов съобщи още, че е подал в прокуратурата сигнал за евентуални нарушения на Съвета на директорите на „Кинтекс“. Става въпрос за периода 2015 – 2016 г., когато са били възлагани поръчки на „Емко“, въпреки че предприятието е работело на по-високи с 5-10% цени. „Защо е било заобиколено ВМЗ – Сопот ще каже прокуратурата“, обобщи Караниколов. Оферти не са били искани и от „Дунарит“. Отделно от това ще има проверка и за лицензите, свързани с интелектуална собственост, по които работи ВМЗ – Сопот. Съмненията са, че други оръжейни фирми са ползвали патенти на завода, без да имат право на това.

На въпрос защо лицензът на „Емко“ е бил отнет, без преди това да бъде дадена препоръка за отстраняването на пропуските, министърът коментира: „Няма възможност за предписания, те могат да обжалват“. Впоследствие обаче от думите му се разбра, че „няколко пъти са били давани предписания, но те не са били изпълнени“. По повод твърденията на работници от „Емко“, че става въпрос за дребни нарушения, министърът коментира, че дори тези пропуски трябва да бъдат отстранени. „Ако нещо се случи и аз ви кажа – това бяха маловажни проблеми, мисля, че няма да го приемете“, коментира той. Караниколов повтори, че ако нарушенията бъдат отстранени, Междуведомственият съвет ще върне лиценза.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране