24.08.2018 | 21:02
Държавата тъне в безобразия, а протести няма

До неотдавна казвахме: „Всяко чудо за три дни“. Стара българска сентенция. Миналата година пък основните новини от парламента бяха скандалите. Затова махвахме с ръка – „Всеки скандал за три дни“. И идва следващият. От няколко месеца обаче фразата, която все по-често ми идва на ума, е „Всяко безобразие за три дни“. Защото безобразията в държавата станаха твърде много и се захлупват едно друго.

Преди няма и месец се разбра, че Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) чрез обществена поръчка за над 330 000 лв. е възложила на IT компания да доставя ваксините срещу чума по дребните преживни животни. Това само по себе си е абсурд! Но още по-голямото безобразие е, че някакъв младеж на име Никола Явахчов се е оказал най-прозорливият българин и крупен бизнесмен, който на 29 юни регистрира компютърната фирма „Глобъл Вижън 2018“ с капитал 500 лева. Тя пък единствена печели конкурса за доставка на ваксини срещу чума… Още една история – копи пейст по сценария „Гинка“. Ако мине – мине.

А фактът, че това се случва след огромната драма с умъртвяването на хиляди овце и кози в Ямболско, без на стопаните им да бъде обяснено защо се прави, каква е опасността, как ще бъдат компенсирани, е истинско безочие.

Още не отшумяло това безобразие и рухна Търговският регистър. Пет дни никой от отговорните фактори, включително и правосъдният министър Цецка Цачева и шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, не намериха за нужно да дадат информация на стотиците хиляди разтревожени граждани и бизнесмени дали става дума за технически проблем, за хакерска атака или нещо друго. А когато няма информация и властта високомерно не желае да контактува с гражданите, както знаем, тръгват слухове и конспиративни теории. Това е много повече от безобразие…

Точно така стана с избиването на животните в Странджа. Пък после властта реве, че се разпространявали фалшиви новини. Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов дори се закани, че ДАНС ще разследва кой ги пускал, че Странджа се обезлюдявала нарочно, за да бъде заселена с мигранти.

Очевидно управляващите имат много голям комуникационен проблем. Хората от ГЕРБ са си повярвали, че ще управляват вечно и няма нужда да се отчитат пред никого или да уведомяват обществото какво възнамеряват да правят и защо. Сетиха се да говорят за проблема с Търговския регистър едва след като се понесе мълвата, че той е сринат умишлено, за да се заличат задължения и далавери на определени хора. Но да опровергаеш един слух, вече придобил популярност, е много по-трудно, отколкото чрез адекватни реакции и действия да не допуснеш той да тръгне.

Но безобразието с неработещия Търговски регистър стана още по-голямо, след като се разбра, че в проекта за надграждането му, на стойност 3.5 млн. лв., е включен козметичен салон на 72-годишна маникюристка. В такива моменти човек се чуди да се смее ли, да плаче ли? Всъщност, никак не е смешно, а положението в държавата е много трагично – щом е възможно софтуерна фирма да доставя ваксини за животни по обществена поръчка, явно и козметичен салон може да надгражда системата на Агенцията по вписванията.

Към поредицата от безобразия в държавата може да се прибави и историята с ареста на един от най-известните наркодилъри по Черноморието – Димитър Желязков – Митьо Очите. Преди две години тогавашният министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви: „Димитър Желязков е бизнесмен с легален бизнес, с три изрядни фирми, които развиват напълно законна дейност“. Тя и премиерът Бойко Борисов дори се обиждаха и заплашваха със съд всеки, който си позволеше дори да намекне, че над Очите е разпънат политически чадър.

И сега, през 2018-а, в разгара на лятото властта изведнъж се сети, че той и бандитите му тероризират южното ни крайбрежие. Очаквано МВР го изпусна, та остана на турските служби да свършат работата по задържането му. В мрежата обаче се хвана друга едра риба – общинският съветник от БСП в Бургас – Бенчо Бенчев, с когото се захванаха полицаите и прокурорите, за да не са капо. Но този случай е христоматиен пример по какъв безобразен начин се управляват българските общини, особено тези покрай морето – видя се здравата симбиоза между бизнес, политика и престъпност. Е, сега ще има дъвка за народа за месеци напред, а управляващите ще се бият в гърдите как успешно се борят с организираната престъпност и корупцията.

По модела на Тютюневите складове в Пловдив изгоря покривът и на бившите царски конюшни в София. Очевидно тези културни паметници много пречат на предприемчивите бизнесмени, близки до властта, които бързат да спечелят колкото се може повече за максимално кратко време. Важна е печалбата тук и сега! Какво значи някаква си стара сграда, свързана с историческото и културното ни наследство?

И след като се вдигна поредната „олелия“, според израза на премиера, министърът на културата съобщи, че собственикът на постройката щял да я възстанови в автентичния й вид. Да, де, но се оказа, че бившите царски конюшни са разделени между много собственици. Ако притежателят на изгорялата част е частник, ще възстанови автентичния й вид толкова, колкото Киро Японеца изгради наново „Двойната къща“ в центъра на София, която събори с разрешение от Столичната община, за да направи паркинг. Ами, паркингът още си стои, въпреки че общината, като разбра какво е направила, го задължи да построи паметника на културата отново, а той се съгласи. С тази договорка май въпросът се смята за приключен.

Ако пък се окаже, че изгорелият покрив на част от бившите царски конюшни е на МВР – резултатът няма да е по-различен. Но ако случайно ведомството на министър Валентин Радев реши да изпълни ангажимента си и да възстанови постройката, то ще бъде с нашите пари – на данъкоплатците.

На фона на мизерстващите, потънали в дългове общински болници, на непрекъснато закривани отделения поради липса на пари и специалисти и цялостното трагично състояние на здравеопазването изведнъж разбрахме, че някои директори на държавни болници са милионери, като например шефът на „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев и новоназначеният началник на НЗОК – д-р Дечо Дечев. Звучи наистина абсурдно – в най-бедната и болна страна от Европейския съюз има една прослойка лекари милионери! А иначе лекари и медицински сестри продължават да напускат България заради ниско заплащане и лоши условия на труд. По същото време, когато се разбра по колко милиона кътат някои директори на държавни болници, родилното отделение в карловската болница едва не беше затворено заради недостиг на анестезиолози.

Като връх на безобразието и абсурда, превърнали се в държавна политика, може да сложим една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо 1.5 млн. лв. и се отнася до оптимизация на вътрешноорганизационните процеси във ведомството и реинженеринг на процесите, което пък означава цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на въпросните процеси. В духа на изброените парадоксални случки трябва да се очаква поредният резил – за тези пари външна фирма, която и хабер си няма от спецификата на сектора за сигурност, да ремонтира и подреди къщичката на министър Валентин Радев. И няма да е никак чудно, ако вече е набелязан някой фризьорски салон или автомонтьорска работилница, която ще бъде „натоварена“ да свърши работата.

Можем да прибавим и проспиването на фалита на застрахователно дружество „Олимпик“, както и смешната оградка, която земеделското министерство и БАБХ строят на сухопътната ни граница с Румъния, за да не преминават дивите прасета и да разнасят свинска чума.

И всичко това само през последните месец-два.

А иначе обезлюдяването на българската провинция и особено на Северозападна България си върви с пълна сила. Но Патриотите от ГЕРБ и обединените такива не се интересуват от демографската катастрофа, много по-ефектно е да се нагиздят в народни носии с пояси и калпаци и да въртят чевермета на фестивал в Жеравна.

Само от случващото се през последните два месеца е пределно ясно, че без съмнение България е страната на безобразията и абсурдите. И те стават все повече и повече. Явно през третия мандат на ГЕРБ вече има някакво натрупване на управленско безсилие и отсъствие на капацитет, така че бомбите започнаха да гърмят почти всекидневно. Но правителството превръща всеки проблем, възникнал вследствие на собствената му безотговорност, в оправдание за нови харчове и съответните „присвоявания“. Безмерната корупция води до бедност, а бедността до обезлюдяване на стотици села, а вече и малки градчета.

А най-абсурдното е, че каквото и безобразие да натворят управляващите в страната – а за жалост така е от десетилетия – то минава и заминава, протести няма! Гражданското общество е потънало в тежък летаргичен сън. Да, отделни групи граждани или гилдии излизат пред Министерския съвет или пред Народното събрание в опит да защитават своите интереси, но получават слаба подкрепа от изпадналото в апатия общество.

Преди десетина дни румънците удариха по масата срещу безобразията на тамошното социалдемократическо правителство. Между 30 хил. и 50 хил. души излязоха на протест в Букурещ и в други градове. Голяма част от демонстрантите са румънци, живеещи в чужбина, които са се върнали в страната специално, за да изразят недоволството си. Не ги уплашиха нито сълзотворният газ, нито водните оръдия, нито полицейските палки, нито арестите. Протестите все още продължават, макар и по-малобройни.

Опитвам се да се сетя колко българи ще дойдат от чужбина за протест в София срещу безобразията на управниците. Николко. Ръководен принцип в живота на българите все още е бабината поговорка „Всяка коза за свой крак“, те възприемат общата си държава като „орташка кобила“. Затова са я оставили на вълците.

Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране