23.01.2020 | 23:18
Държавата закрива лотариите на Божков
ДКХ укрила документи при финансовата инспекция

Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта, внесени от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов. „За“ проекта гласуваха 11 депутати, „против“ нямаше, а шестима „се въздържаха“. Промените бяха подкрепени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, а БСП и ДПС се въздържаха.

Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала.

С поправките в закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз.

Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Проектът предизвика обвинения от страна на бизнесмена Васил Божков, че се цели национализация на неговите лотарийни фирми и даването на бизнеса на друг човек. Той оповести официално, че ако му вземат „Националната лотария“, ще се оттегли от футболния клуб „Левски“.

В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция съобщи, че от Комисията по хазарта са били иззети допълнителни документи. От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри.

„Можем да направим извода, че обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма“, се казва в официалната позиция на Агенцията за държавна финансова инспекция

Директорът на финансовата инспекция Георги Начев обяви в сряда, че текстовете от Закона за хазарта дават възможност за един и същ вид хазартна услуга да се начислява такса на различна основа. В единия случай държавата прибира 15% от всички направени залози, а в другия 20% от таксите и комисионите за участие в играта.

От уточненията на АДФИ стана ясно, че по този начин за последните пет години държавата е пропуснала приходи в размер на приблизително 210 млн. лв. от държавни такси.

„Съпоставката на числата за периода 2014-2019 г. сочи, че ако останалите организатори на хазартни игри са плащали като Българския спортен тотализатор, сумата е щяла да бъде с около 210 милиона повече“, поясни Начев.

В началото на днешното правителствено заседание темата коментира и премиерът Бойко Борисов. „Ако докладът на Държавната финансова инспекция за плащаните от хазартните фирми такси е верен, много хора ще имат проблеми“, заяви министър-председателят.

В същото време Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект на Закон за Националната агенция по хазарта (НАХ), с който се предлага промяна във формата и организацията на хазартния регулатор в България – като Държавната комисия по хазарта се преструктурира в Национална агенция по хазарта.

Част от предложенията са свързани и с въпросните такси, които операторите на хазартни игри внасят в бюджета. Вместо сегашните 15% върху стойността на залозите се предлага таксата да бъде 25 на сто върху разликата между залозите и изплатените печалби на участниците, т.е. съществува хипотеза, че приносът на хазартните компании ще намалее.

„За какво одържавяване и каква национализация се говори? Никой на никого не взема фирмата. Ако някой не си е платил таксите, ще му се вземе лиценза, фирмата си е негова“, коментира още премиерът пред министрите.

Министър-председателят съобщи също, че е възложил на министъра на финансите Владислав Горанов и на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, ако се стигне до гласуване на промените в Закона за хазарта, да изразят позицията на ГЕРБ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране