25.05.2015 | 8:25
Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите
Нанесени са поражения на жп линията Мездра-Руска бяла, има наводнени приземни етажи

Бедственото положение в община Мездра остава в сила, днес ще бъде преценено дали ситуацията позволява то да бъде отменено. Дъждът в района спря през нощта, обяви в „Тази сутрин” кметът на Мездра Николинка Кътовска.

Нанесени са щети на жп линията Мездра-Руска бяла, където движението на влакове бе преустановено. Предстои разчистване и ремонт, който ще отнеме два-три дни.

Днес ще се отводняват жилищните и обществените сгради, които са с наводнени сутерени и приземни етажи. Продължава разчистването и на свлачището между Ребърково и Люти брод. Подпорна стена падна в частна сграда, от която са изведени всички живеещи там.

Предстои оглед и оценка на щетите, което ще реши дали бедственото положение да бъде отменено, каза още кметът.

През нощта във Врачанско се изля пороен дъжд, придружен с градушка. Най-критична бе ситуацията на международния път Е-79 между Мездра и Враца, както и при Люти дол поради смъкване на земни маси и камъни и наводнение. Часове наред пътят бе затворен за движение, след като десетки коли попаднаха във воден капан. Причината – запушен канал между жп линията и шосето, заради който водата на места надвишаваше половин метър. Мобилизирана бе и тежка техника.

В продължение на часове багери разчистваха платното за областния град, което бе блокирано от тиня и кал. Образуваха се километрични опашки от автомобили.

Половин час преди полунощ пътят бе отворен за движение. Част от колите се пренасочваха по алтернативни междуселски маршрути. Няма данни за пострадали хора.

В област Видин ситуацията е спокойна. Въпреки дъжда, който валя с часове няма проблем с движението по основните пътни артерии, съобщи дежурният от Областно пътно управление – Видин.

Пътните настилки в цялата област са мокри. На места има задържане на вода по пътните платна. Движението в областта да се извършва с повишено внимание. До момента няма сигнали за преливане на реки в областта или за бедстващи хора.

Синоптиците предупреждават за опасност от нови бури и градушки още днес. И температурите ще се понижат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране