08.01.2018 | 12:21
Делян Добрев бил подложен на натиск за оставка и имал право да размисли
Ветото върху антикорупционния закон може да бъде отхвърлено още тази седмица, обясни Данаил Кирилов
Данаил Кирилов

Комисията по правни въпроси на Народното събрание ще заседава в сряда, макар официално да не е започнало официалното пленарно време, като в дневния ред е включено обсъждане на ветото, наложено от президента на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщи пред БНР председателят комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ). „Ще се придържаме към мотивите на президента. Те не са новост – в смисъл, че ветото не ни изненада. Спомняте си, че беше обявено дори докато течеше второто четене в пленарната зала. Очевидно е, че ще обсъждаме аргументите така, както са изложени в мотивите – впрочем те са абсолютно идентични с аргументите, които обсъждахме на второ четене на закона в комисия – това бяха аргументите на колегите от парламентарната група на „БСП за България“, обясни Кирилов.

Според него „има политически мотиви, които са маскирани с правни аргументи. Иначе бих казал, че доминират правно-техническите съображения, но да не забравяме все пак, че Народното събрание е политически орган“. Председателят на правната комисия не очаква промяна в становището на депутатите и смята, че ветото ще бъде отхвърлено. Той припомни, че парламентарното мнозинство вече е изложило позицията си по отношение на аргументите, приведени от президента срещу закона. „Смятаме, че нашите контрааргументи на тези твърдения са убедителни. След като имаме вето, е логично ние да представим нашите отговори, включително и ще задълбочим в голяма степен и аргументацията.

Данаил Кирилов коментира и двата основни аргумента „против“ текстовете в закова – за това, че начинът, по който се конституира антикорупционният орган, може да го направи политически зависим и че се открива поле за злоупотреба със специални разузнавателни средства. „Много органи създава Народното събрание – това, което гарантира обществения интерес е публичната процедура за подбор на кандидатите и тук подчертавам, че това е най-прозрачната процедура досега, която се практикува в подбора на кадри, които да заемат ръководни длъжности в държавни органи. Народното събрание е колективен орган, в който дори да има управляващи, дори да има мнозинство, което управлява, има и опозиция – точно дебатът и сблъсъкът между мнозинството и малцинството – опозицията, гарантира, че в тези процедури по подбор излизат на яве всички съществени качества и характеристики на отделните кандидати, така че да не се стигне до грешен, до неправилен избор./…/ Това е един качествен, ефективен филтър, който според мен – пак казвам, в последните два парламента ние показахме, че може да действа ефективно“, каза Кирилов.

По отношение на използването на специални разузнавателни средства от антикорупцишонния орган Кирилов посочи, че тези данни, които са събрани със СРС и не се използват от прокуратурата се унищожават, каквито са изискванията на закона за СРС. Той припомни, че прилагането на тези средства става със санкцията на съда. Данаил Кирилов посочи, че е е възможно ветото да се обсъди още тази седмица и в комисия, и в пленарната зала на парламента.

Данаил Кирилов коментира и оттеглената оставка на Делян Добрев, след като срещу отхвърлянето й беше образувано дело в Конституционния съд. Според него Добрев е бил поставен под силен натиск и затова е било логично да предложи оставката си, но има възможност след това да направи нова преценка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране