12.01.2018 | 13:31
Делян Добрев отрича обвиненията на Йончева, ще я съди
Депутатката от БСП внесе сигнал в прокуратурата - негови фирми източили 50 милиона лева

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев отхвърли новите обвинения на Елена Йончева – че свързани с него фирми са печелили обществени поръчки на стойност 50 млн. лева. „Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула. Само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева, нито нейния подкрепящ отбор, който беше зад нея. Аз се радвам, че внасят този сигнал в прокуратурата, за да установи тя, че аз не съм свързано лице с фирмите, които се цитират“, заяви Добрев на брифинг в парламента в отговор на твърденията на Йончева, която обяви, че ще внесе папка с документи в прокуратурата.

„Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тези фирми. Нито пък съм възложител. Аз не съм кмет на Хасково. Аз не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчки, които някой печели или не печели”, подчерта депутатът от ГЕРБ.

По думите му Йончева премълчава една „удобна истина”.

„Въпросната фирма, ако г-жа Йончева искаше да го каже, щеше да го каже – че тя е печелила най-много поръчки в Община Смолян по времето, когато Дора Янкова (сега депутат от БСП – б.р.) е била кмет. Щеше да ви каже, че последните 10 спечелени поръчки от тези свързани фирми са 6 месеца, след като ГЕРБ напусна Община Хасково и поиска оставката на кмета”, допълни бившият енергиен министър.

Той призова Йончева да бъда така добра, да се подпише под този сигнал, за да има основание да я съди за набеждаване заради всичко, което причинява на него и семейството му през последните 6 месеца.

„Досега не бях завел дело за клевета срещу Елена Йончева, защото не исках да я уплаша. Изчаквах тя наистина да внесе документите в прокуратурата, защото според юристите, с които се съветвах, внесените документи в прокуратурата вече означават, че тя се опитва да ме набеди. За опит за набеждаване тя може и трябва да носи наказателна отговорност”, изтъкна Добрев.

На въпрос защо е оттеглил оставката си, подадена в разгара на Кумгейт, след като БСП сезира Конституционния съд (КС) за нейното отхвърляне в пленарна зала, той отговори:

„Поради няколко причини. Първо – в края на декември ПГ на ГЕРБ взе решение, с което ме помоли да си оттегля оставката, аз се съобразих с нея. Още повече след като те по такъв начин отхвърлиха подадената от мен оставка. Втората причина – тази подадена и отхвърлена оставка създава прецедент. Не само в Народното събрание, но и в Конституционния съд. Тук намеците за това, аз съм се уплашил от Конституционния съд и за това съм си оттеглил оставката, са абсолютно несъстоятелни. Юристите на БСП трябваше да им кажат, че решението на съда, каквото и да то, няма ретроактивна сила. То не важи за мен”.

Депутатът от БСП Георги Свиленски обаче коментира, че Добрев е оттеглил оставката си, след като е разбрал, че Конституционният съд е образувал дело по казуса.

„Какви обстоятелства промениха обстоятелствата от момента на срещата на Добрев с Бойко Борисов, когато беше приета неговата оставка и моментът в неговото оттегляне? Г-н Борисов ли го помоли да оттегли своята оставка?“, попита социалистът.

Той посочи, че Добрев е заявявал, че няма да оттегели оставката си като израз на достойно поведение. „Какво се случи през тези няколко месеца?“, настоя Свиленски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране