21.02.2019 | 0:01
„Демократична България“ настоява президентът да уволни Цеков и Кичашки
Двамата са злоупотребили с лични данни на случайни граждани

Формацията „Демократична България“, в която влизат Да, България, ДСБ, Зелените, настояват президентът Румен Радев да уволни Борислав Цеков и Петър Кичашки.

Причината е, че Софийският административен съд потвърди постановлението на Комисията за защита на личните данни, с което налага съответните глоби на представителите на президентската институция – Цеков и Кичашки за злоупотреба с данните на гражданите, за да се регистрира инициативен комитет за референдума през 2015 г. Техните имена нашумяха в публичното пространство още тогава, след множество сигнали относно непрозрачното усвояване на т.нар. медийни пакети от по 40 000 лв., финансирани от държавния бюджет и предназначени за информационна кампания във връзка с референдума „за“ и „против“ електронното гласуване.

От формацията припомнят, че по това време няколко новорегистрирани инициативни комитета насочиха тези средства към един конкретен сайт – „Хаштаг“. Голяма част от членовете на тези сдружения се оказаха свързани с „Институт за модерна политика”, основан и ръководен от бившия царски депутат Борислав Цеков, а собственичка на „Хаштаг” е съпругата на члена на ръководството на института Петър Кичашки, също така и съдружничка на Цеков в друга фирма. Тогава неизвестния сайт „Хаштаг” се оказа бенефициент на над 20% от всички пари в информационната кампания за референдума през 2015 г.

Въпреки скандала и отказа на ЦИК да одобри част от договорите на сайта „Хаштаг“, в крайна сметка голяма част от публичните средства, останаха при медията.

Малко по-късно имената на Цеков и Кичашки отново бяха замесени в друг голям скандал по време на референдума за мажоритарния вот, когато множество граждани сигнализираха, че личните им данни присъстват в списъците с поддръжници, без тяхно знание и съгласие.

Двата скандала бяха замазани, като никой не предприе адекватни мерки по отношение нарушения обществен интерес, в следствие на злоупотреба с парите на данъкоплатците и в посока защита на гражданските права. Нещо повече, въпреки че скандалите около Цеков и Кичашки бяха медийно известни, а КЗЛД бе установила злоупотребите им, президентът Радев назначи Цеков в своя Правен съвет, а вторият получи място от квотата на Радев в Комисията за защита от дискриминация.

Всички си даваме сметка за реалното състояние на институциите в България. Този мръсен скандал само потвърждава факта, че те действително са отвлечени и поставени в зависимост на задкулисни интереси и машинации.

След тези тежки нарушения и злоупотреби, от Демократична България настояваме президентът Радев незабавно да уволни Борислав Цеков, като член на правния съвет към държавния глава и Петър Кичашки като негов представител в Комисията за защита от дискриминация.

3 коментара

  1. Асен каза:

    Демократична България са на всяка манджа излишната мерудия.

  2. Райко каза:

    Тия неграмотници нямат право да настояват за каквото и да е.

  3. Иван каза:

    На цяла България им писна от настояванията на непрозрачната организация на Прокопиев – „Демократична България“!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране