24.04.2018 | 0:01
„Демократична България“ предложи промени в Закона за хазарта
С проекта се въвежда и пропорционалност на вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри

Да се актуализрат текстовете на Закона за хазарта, предлага в законопроект извънпарламентарното обединение „Демократична България“ (ДСБ, „Да, България“, „Зелените“). Проектът е изпратен до председателя на парламента и парламентарните групи.

„Сега действащият Закон за хазарта създава общи правни положения в режима на организиране на игри на случайността, като задава рестриктивен контрол преимуществено върху казината и игралните зали без оглед на новите тенденции лотарийните игри и моментите печалби и същевременно либерализира хазартните игри от ново поколение, което налага необходимостта на прецизиране текстовете на закона.“, смятат от „Демократична България“.

Според тях трябва да се хармонизират ограниченията при разпространението на всякакви форми хазарт, включително и ограничаване на рекламата на харатни игри. Рекламирането трябва да се приравни наравно с разгласите на тютюневи изделия и спиртни напитки, предлага законопроектът.

„Императивната забрана за реклама на хазартни игри ще уеднакви регулацията с европейската в тази посока и ще даде оптимално рестриктивен достъп за промотиране и разпространение чрез масовите средства за осведомяване.“, се казва в становището на вносителите.

Оттам предлагат и въвеждането на мандатност на членовете на комисията, което според вносителите ще повиши общественото доверие в регулатора и неговата безпристрастност.

С проекта се въвежда и пропорционалност на вноските за социално отговорно поведение на организаторите на хазартни игри, която е в процентно съотношение с печалбата от тяхната дейност, които са насочени към борба и превенция на зависимостите.

Предложени са разпоредби, които да приведат в действие неработещата сега норма част от държавните такси, събирани от организаторите на хазартни игри, да се привеждат в Национален фонд “Култура” и да се ползват за култура, предлагат още от „Демократична България“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране