25.07.2017 | 0:01
Депутатът от ГЕРБ със суджука купувал на безценица земи в Каварненско
С имоти за 8 лв./кв.м се облажили и други гербаджийски функционери

Още през 2004 г., когато започна бумът на строителството, Живко Мартинов, станал известен като депутата със суджука, започва да изкупува на безценица апетитни земи в Каварненско. Един от „ударите“ е сделка с общински поземлени имоти в каварненското село Божурец. Освен Мартинов със земя за 8 лв./кв.м без наддаване в края на 2004 г. се сдобиват тогавашният добрички областен управител Иван Иванов и Румен Иванов – тогава шеф на РДВР в Добрич, а по-късно областен координатор на ГЕРБ и депутат в 41-то Народно събрание, както и други приближени на властта.

До последно вчера се очакваше ГЕРБ да изключи от редиците си Мартинов. Появиха се слухове, че премиерът ще накара депутата да напусне парламентарната група, а след това и Народното събрание.
Имотните сделки стават с благословията на тогавашния каварненски кмет Цонко Цонев и общинския съвет, макар при всяко гласуване да има по 1-2 възпротивили се и въздържали се, разкриват стенограмите от заседанията на съвета.

През лятото на 2004 г. общинарите променят предназначението на имот в кв. 324, определен за озеленяване по плана на Каварна, в терен за изграждане на почивна база. Искането било на Мартинов – по онова време и собственик на съседни имоти, в които попадат шахти и комуникации. Общинарите задължават собственика при бъдещо застрояване да осигури запазване на трайните насаждения. По-късно обаче боровата горичка на терена е изсечена, имотът е препродаден, а строително-инвестиционната компания ФИНА-5 започва строителство.

През зимата на 2004 г. са продадени общински поземлени имоти в УПИ в с. Божурец. Първите 4700 кв.м, които са на задна линия, са продадени с конкуренция и стигат до 29 лв./кв.м. Вторият имот от 15 000 кв.м, също на задна линия, се продава за 17 лв./кв.м. Третият, който е 19 300 кв.м, обаче се раздробява на УПИ IV до УПИ ХV. Имотите на първа линия са купени без наддаване, само в една стъпка, за 8 лв. на кв.м от Мартинов, Иван Иванов, Румен Иванов и др.

През април 2005 г. общинският съвет заменя собствена земеделска земя със земеделска земя частна собственост от общинския поземлен фонд. Става въпрос за пасище и мера 380,408 дка (девета категория) в землището на с. Българево, и пасище, мера 49,999 дка (десета категория) в землището на Каварна с нива от 37,999 дка (трета категория) в с. Българево и нива 97,500 дка (трета категория) в с. Крупен, които са собственост на „ЖИЗЕЛ-Ж“ ЕООД на Мартинов. Разликата в стойността на имотите на собственика от 33 508 лв. остава в полза на Община Каварна.

На заседанието от 25 май 2005 г. е представено искане за допускане на изработване на проект за изменение на общия устройствен план на община Каварна в частта му за поземлени имоти в землището на Каварна и в землището на с. Българево. Скоро става ясно, че фирма „ЖИЗЕЛ-Ж“ ЕООД продава имотите на друга фирма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране