27.07.2017 | 20:07
Депутатът от Суджук гейт раздавал партийни препоръки за държавна работа
От ГЕРБ потвърдиха автентичността на документ, подписан от Живко Мартинов

Нови скандални факти изскочиха от историята около вече бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той бе принуден да напусне парламента, след като получи обвинение, че е рекетирал търговец да му даде безплатно 4 т суджук, предназначени за премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. По-сериозното обаче е, че Мартинов се е възползвал от позицията си на шеф на ГЕРБ-Добрич, за да раздава препоръки на хора, отличили се с някакви заслуги към партията, при кандидатстването им за работа в държавната администрация. Документът се появи в социалните мрежи и автентичността му не бе оспорена от ГЕРБ. Това е направено в пълно нарушение на закона, ясно описващ начините, по които може да се постъпи на чиновническа работа.

Документът, който е без дата, е бил издаден на Георги Иванов Вацов от София. Интересното в случая е, че посоченото в препоръката ЕГН съвпада с това на столичанин, свързан с русофилски настроени организации и интернет медии. От пресцентъра на ГЕРБ отрекоха, че партията носи всякаква отговорност. И заявиха, че са направили проверка, която не е установила други подобни случаи. Управляващите твърдят, че не им е известно Вацов да се е възползвал от препоръката.

Самият документ носи подписа на Живко Мартинов, както и печата на добричката организация на ГЕРБ. В него пише, че е издаден на Вацов като „доказателство за това, че е работил за ПП ГЕРБ през периода от 2009 до 2012, като се е занимавал с разпространение на рекламни материали и сътрудничество в офиса на ПП ГЕРБ“. Написано е още, че Вацов е участвал в избирателни комисии за европейски, парламентарни и местни избори, очевидно като представител на партията. И „доброволно е изпълнявал служебните си задължения, като е защитавал интересите на ПП ГЕРБ“. За награда е получил въпросната препоръка, която му се „дава да послужи при кандидатстване за работа в държавната администрация“.

От пресцентъра на ГЕРБ потвърдиха, че документът е автентичен, но прехвърлиха отговорността за него изцяло на бившия си депутат. „ПП ГЕРБ няма практиката да издава препоръки на свои членове, симпатизанти и сътрудници. Считаме за недопустимо политическа партия да издава препоръки за работа, особено когато става дума за заемане на длъжност в държавната администрация. Ако има случаи на издаване на препоръки от името на районна структура на ПП ГЕРБ в страната, то това нарушава утвърдените правила и принципи в партията и е извършено, без да бъде информирана централата на партията“, обясниха от пресцентъра на ГЕРБ.

Вацов участва в сдружението „Брод за България“ и е негов представител на общото събрание на Национално движение „Русофили“ през 2016 г. Автор е в лявоориентираното списание „Сигурност“. Участник е в редица компании – „СЕВАН“ ООД (съдружник с руски гражданин), „АРТ-ЛАЙФ БЪЛГАРИЯ“ ООД (съдружник и управител), „Агенция за транспортни и туристически услуги“ ЕООД (собственик и управител), „Бългериън Каспиън Кампани“ ООД (съдружник), „АВИОКОМПАНИЯ БЪЛГАРИЯ“ ЕАД (директор), „АГРО-ДУНАВИЯ“ АД (директор). Човек със същото име е регистриран като наблюдател на парламентарните избори през 2013 г. от гражданското сдружение ГИСДИ, оглявавано от неуспелия кандидат-кмет на София от БСП Михаил Мирчев. Фирмите са регистрирани на един адрес и телефон в София, на който вчера никой не отговаряше.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране