04.05.2016 | 21:32
Депутати питат Горанов: Кой преведе доклада за КТБ?
Имало неточности и грешки, а и отговорността от огласяването му носела самата фалирала банка

Народните представители Мартин Димитров (РБ), Петър Славов (РБ) и Методи Андреев (ГЕРБ) от т.нар. Група за натиск за търсене на истината за източване на Корпоративна търговска банка (КТБ) внесоха два нови въпроса към министъра на финансите Владислав Горанов, свързани с огласените наскоро доклад на „Аликс Партнерс“ и договора за международно разследване на фалита на банката, сключен с компанията.

„Преведеният вариант на доклада е пълен с грешки, а оригиналът не е наличен. Още по-притеснителна е частта с договорените неустойки за публикуване на доклада или договора между КТБ и международната разследваща компания AlixPartners Services UK LLP. Там ясно пише, че всички евентуални вреди или пропуснати ползи се дължат от масата на несъстоятелността на банката“, пишат Димитров, Славов и Андреев.

Групата за натиск пита министъра на финансите кой е извършил превода и как ще бъде предоставен той в оригинал на английски език. Неточностите, грешките и смисловите несъответствия вероятно се дължат на големия обем на доклада (близо 600 страници) и краткия срок за изготвяне на превода, отбелязват депутатите.

Вторият въпрос е свързан с неустойките, предвидени за публикуването на доклада за международното разследване и договора.

В съобщението относно неустойките, на страница 3 е посочено,че: „…имуществената отговорност на КТБ АД (н) може да бъде ангажирана, като КТБ АД (н) следва да обезщети AlixPartners Services UK LLP за вреди, загуби, разходи, искове или разноски, възникнали от или във връзка с договора, включително претенции от трети страни и произтичаща от това загуба, в резултат от разкриването на предоставени консултации или на Доклада.“

Димитров, Славов и Андреев искат да разберат съгласувани ли са клаузите за имуществена отговорност с ФГВБ и респективно с министъра на финансите, като представител на държавата, която е най-големият кредитор на КТБ. От Групата за натиск настояват още за информация, относно мерките, които ще бъдат предприети за недопускане на увреждане на масата на несъстоятелността от подобни претенции на трети лица.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране