12.07.2019 | 0:01
Депутатите не забраниха баровете за наргиле
Пушенето на водна лула поне става недостъпно за непълнолетни

Парламентът отхвърли на второ четене забраната за пушене на наргиле на закрито, предложена от НФСБ и Валери Симеонов с промени в Закона за здравето. Текстът мина на първо четене, но от ГЕРБ обясниха завоя с това, че не е изпълнена нотификационна процедура с ЕС. Все пак депутатите решиха да приравнят наргилето и електронните цигари към останалите тютюневи изделия по отношение продажбата и предлагането им на деца и забраниха на непълнолетните да ги употребяват и да купуват тютюневи продукти за тях.

Отхвърлянето на забраната за пушене на наргилета на закрито предизвика остра реакция от вносителите. „Хората, които искат да запазят своя бизнес, своето обогатяване за сметка на здравето на хората, това са все едно Али Баба и 40-те разбойници, които чрез разбойничество са натрупали една пещера с богатства“, обяви Валери Симеонов, който заподозря икономически интереси. Той допълни, че собствениците на наргиле-барове са доста влиятелни и даде пример с бар на „Витошка“ в София.

„Въздържахме се да подкрепим тотална забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск страната ни да бъде наказана поради липсата на процедура по нотификация“, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. „Опитах се да им обясня, че процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюн и свързани с тях изделия, изисква съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила процедура по нотификация съгласно директивата на тютюна. Така внесен от народни представители, законопроектът не беше нотифициран, защото народните представители нямат право на нотификационна процедура“, обясни Дариткова. Процедурата трябва да се направи от Министерския съвет. Според Дариткова приемането на ограничение без нотификация от ЕС крие риск по процедура по наказание на България. Глобата, в случай че започне наказателна процедура срещу България, би била 839 хиляди евро.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране