12.02.2015 | 22:48
Депутатите ни пръскат по 300 бона за цветя и подаръци, в Англия – по 5200
Народните избраници пазаруват китки и дарове и през лятната ваканция

Близо 300 хиляди лв. са похарчили депутатите през 2014 г. за цветя и подаръци, при положение, че за същия период парламентът на Великобритания е отделил за букети британски паунди на стойност 5200 лева, пише „168 часа“Смущаващите цифри не са изненада, защото всеки ден, в който има заседание, из сградата се разнасят кой от кой по-красиви и по-големи букети. Поводите най-често са рождени дни. Част от тези пари са отишли за цветя и подаръци на външни гости, но повечето са похарчени за доброто настроение на колегите депутати.

Най-големите букети, които едва се хващат в ръце, се подаряват на шефовете. Почти всяка седмица някой от 240-те народни представители чества рожден или имен ден. Обикновено кани почти всички колеги без значение от коя група са, дали са управляващи или в опозиция. Почти 73 хиляди лв. са платени от парламента през 2014 г. за доставка и аранжировка на цветя, зеленина, букети, венци и кошници за протоколни нужди на парламента.

Подаръците пък са излезли три пъти по-скъпо – 220 хиляди лв. От тях 133 хиляди лв. са били разходите на вече направените подаръци, а в складовете на Народното събрание стоят предмети на стойност 87 хил. лв.

„Винаги е било така. Не съм се занимавал да следя кой какви аранжировки си е поръчвал, но за всяка група, председател или заместник-председател има определени лимити. Става въпрос за официални чествания и събития“, коментира бившият шеф на парламента Михаил Миков. Той допълни, че няма представа кой е рекордьор по поръчани цветя и плакети. Според него всичко било, както е по протокол.

„Бюджетът на Народното събрание включва средства за представителни разходи на председателя, заместник-председателите, председателите на парламентарните групи, на председателите на парламентарните комисии, както и средства за посрещане на гости, поканени от Народното събрание във връзка с международната дейност“, пише в отговора на администрацията до вестника.

Оказва се, че и в промеждутъка между 6 август и 27 октомври, когато парламентът не заседава, са заявени и купени подаръчни предмети за 10 хил. лв. и букети за 957 лв.  Кой ги е използвал по това време, когато няма народни представители, не е ясно. Докато депутатите си подаряват красиви букети, които за да пренесат после до вкъщи, им трябват няколко багажника, лекари алармираха, че 500 хил. лв. не достигат за лечението на болни от мултиформен глиобластом, който е най-честият първичен злокачествен мозъчен тумор при възрастни.

Точно 300 000 лв. бяха събрани само за няколко часа за пострадалите от наводнението през юни миналата година във Варна от есемеси. Същата сума отпусна МОН на две училища в Мизия след природното бедствие.
За сравнение може да погледнем други подобни институции в Европа. В Камарата на общините на Британския парламент е изхарчила 2047,80 лири (5324 лв.) за официални събития през 2012 г. За сравнение техните депутати са три пъти повече.

През 2013 г. парите са 1059,90 лири (2755 лв.), става ясно от отговор на депутатски въпрос. От септември 2013 до септември 2014 г. за букети са дадени 2000 лири, което прави 5200 лв. Сумата е 7% от тази, която са похарчили българските депутати, а средната работна заплата в Обединеното кралство през 2014 г. е била около 3500 български лева. Горната камара – на лордовете, пък въобще не е пипнала бюджетни средства за протоколни нужди, сочи отчетът на благородниците.

В отговора на Долната камара на Британския парламент става ясно, че от август 2012 г. е въведена нова политика, според която е забранено да се харчат обществени средства за цветя с изключение на официални празници и други значими събития.

Единственото събитие, за което са купени цветя, е мемориалното честване на Нелсън Мандела в зала „Уестминстър“. За банкетни цели не са давани никакви пари.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране