27.04.2017 | 20:14
Депутатите отказаха да замразят заплатите си
Избраниците продължават да прибират рекордните 3120 лева

Депутатските заплати ще продължат да растат и над рекордните 3210 лв., които стигнаха през февруари т.г. Това стана ясно, след като Народното събрание отхвърли предложението на БСП да бъдат замразени възнагражденията на парламентаристите.

Социалистите настояха основната депутатска заплата да не се преизчислява до края на мандата на 44-тото НС, както и размерът й да се върне на нивото от декември 2016 г., когато беше малко под 3000 лв. Инициативата им получи 74 гласа „за“, които дойдоха почти изцяло от собствените им редици. „Против“ бяха 31 депутати, а 81 се въздържаха.

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов възрази, че мярката може да се окаже неработеща, дори и ако се приеме. Причината е в механизма, по който се изчисляват депутатските заплати. Според действащите финансови правила на НС всеки парламентарист трябва да получава размера на три средномесечни заплати на работещите в обществения сектор. Преизчисляването става на всеки 3 месеца. Горанов обясни, че ако в даден момент заплатите в страната започнат да падат, депутатското възнаграждение ще си остане на същото ниво точно защото е замразено.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране