09.11.2017 | 0:01
Депутатите пак ограничават кешовите плащания до 5000 лв.
5-те процента намаление при подаване на декларация онлайн също изчезват

Прагът за плащанията в брой се намалява от 10 000 лв на 5000 лв., решиха депутатите днес с промени на първо четене в Закона за данък върху добавената стойност.

Това е втори опит тази година да се намали допустимата сума за плащане в кеш, но миналия път на второ четене промяната падна. Тогава тя предвиждаше поетапно намаляване на прага до 1000 лв през 2019 г.

Според управляващите прагът от 5000 лв е типичен за повечето държави в ЕС, където той варира между 2000 и 3000 евро, както и че това ще ограничи сивата икономика и укриването на данъци.

В законопроекта се предвижда и премахване на отстъпката от 5% от данъците при подаване на данъчна декларация онлайн. Доводът – целта на намалението е било да се окуражи тази практика. И тъй като това вече е факт, бонусът е изиграл ролята си и не е нужен. Според изчисленията на юристите премахването му ще вкара в хазната допълнителни 1,2 млн. лв.

Друга спорна промяна предвижда хората с доходи от чужбина да прилагат към декларациите си „доказателства“, вместо „удостоверения“, както бе досега. В закона обаче не е дефинирано какво означава „доказателства“. В мотивите е отбелязано само, че това ще разшири кръгът от възможни документи, с които се доказват тези доходи. ДПС критикуваха остро тази промяна и гласуваха против.

В законопроекта се предвижда и от 2018 г. данъчните декларации на самоосигуряващите се лица и предприятията да се подават само онлайн.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране