12.01.2018 | 0:01
Депутатите подхванаха небостъргачите в София
В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра

В центъра на София ще се строят сгради с височина най-много до 50 метра. За небостъргачи в столицата ще има две зони – край бул. „Цариградско шосе“ след 7-ми километър и в Люлин, където бул. „Царица Йоана“ пресича Околовръстното шосе. Това предвиждат промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които депутатите приеха на първо четене. Те регламентират височината на сградите в различните части на столицата.

Сгради по-високи от 75 метра няма да могат да се строят в пространството между бул. Цар Борис III, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. Драган Цанков, бул. „Александър Малинов“ и Южната дъга на Околовръстното. Отвъд него пък позволената височина на сградите ще е до 15 метра. Целта е да не се скрива гледката към планината, обясни главният архитект на София Здравко Здравков през октомври, след като обяви, че проектът за изменение на Закона за устройство и застрояване на Столичната община е бил представен пред депутати от ГЕРБ и ще бъде внесен в пленарна зала от Александър Ненков.

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м. задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС.

Зелените площи в междублоковите пространства в София няма да могат да се застрояват или превръщат в паркинги, предвиждат още промените в закона. Урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, както и „Люлин“, „Овча купел“ и „Банкя“.

Искрен Веселинов от ОП призова в пленарна зала периодът между двете четения да бъде максимално дълъг, за да може всички заинтересовани страни да вземат участие по темата. Срокът между двете четения беше удължен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране