04.06.2018 | 17:45
„Дер Щандарт“: Русия никога не е изпускала България

Големият брат от другия бряг на Черно море никога не е изпускал България от сферата си на влияние, пише австрийският „Дер Щандарт“ и изброява белезите на една зависимост, която продължава вече десетилетия, коментира „Дойче веле“.

„Те си имат собствено товарно пристанище, хиляди паметници и дори държавен глава, който цял живот е летял руски изтребители. Инвестират тук толкова много, колкото в никоя друга източноевропейска страна (с изключение на Беларус), държат в джоба си поне четири от петте фракции в Народното събрание, а повечето възрастни хора в тази страна направо си припадат по тях. Да, руснаците са стъпили здраво в България. Поне 400 хиляди от тях притежават имоти по българското Черноморие, в планинските курорти или в столицата София. България е портата на Русия към ЕС“ – така започва статия на австрийския „Дер Щандарт“, озаглавена „Българската привързаност към големия брат Русия“.

Българите и Големият брат

Авторът Маркус Бернат пише, че макар от 2004 България да членува в НАТО, а от 2007 да е част и от ЕС, Големият брат от другия бряг на Черно море никога не е изпускал страната от сферата си на влияние.“Всяка информация, която се обсъжда в София, няма как до три часа да не бъде на бюрото на Владимир Путин“, е цитиран да казва бившият правосъден министър и лидер на партия „Да, България“ Христо Иванов. По неговите думи, политическата сцена в България се дели не на ляво и дясно, а на проевропейски и проруски лагери.

Енергийният сектор е най-важното стратегическо и икономическо поле за действие на руснаците в България. „Газпром“ покрива нуждите на страната от природен газ, а „Лукойл“ доставя нефт през собственото си пристанище в Бургас. И след като го преработи в гориво, го продава в собствената си верига от бензиностанции в цялата страна. „Росатом“ пък планира изграждането на следващата атомна електроцентрала в България. Този проект ту напредва (когато социалистите от БСП дойдат на власт), ту буксува (когато управлява дясноцентристката партия на Бойко Борисов), пише авторът на статията.

Самият Борисов маневрира доста предпазливо между Брюксел и Москва. Твърди се, че повечето български политици имат бизнес интереси с Русия, но симпатиите за Путин сред широки слоеве от българското население са политически капитал, който се опитват да осребрят както социалистите, така и националистите, коментира австрийският журналист и продължава: „Докато несгодите обикновено се приписват на Запада и на прехода към дивия капитализъм, в колективното съзнание на българите Русия си остава Големият брат, помогнал им да се освободят от турско владичество и да положат основите на бъдещата си независимост. После, в годините на социализма, България живееше в икономическа симбиоза със Съветския съюз, а днес българите виждат в Путин лидера, който не се церемони с Брюксел и Вашингтон.

Ново сближаване

В България Москва може да разчита на социалистите от БСП, на партията на бизнесмените ДПС и на нейния олигарх Делян Пеевски, на дясноекстремистката партия „Атака“ и на популистката формация на бизнесмена Веселин Марешки, който иска да организира референдум за излизането на България от НАТО. А фактът, че премиерът Бойко Борисов не подкрепи новите западни санкции срещу Русия заради отравянето на Сергей Скрипал, със сигурност истински е зарадвал Кремъл. С други думи: двустранните отношения отново набират скорост, а разногласията от 2014 г. около замразяването на проекта „Южен поток“ очевидно са забравени“, пише в заключение австрийският журналист Маркус Бернат.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране