13.03.2018 | 21:01
„Дер Щандарт“: Върбакова прикрива сделка на олигарси
Официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това

В България театралното винаги е било силно. Това пише балканският кореспондент на австрийския вестник „Дер Щандарт“ в репортаж за сделката с ЧЕЗ. „Гинка от Пазарджик“, както политическите коментатори в София я наричат иронично, просто е поставена отпред да прикрива сделка на олигарсите в България – хората, които реално контролират икономиката и политиката в страната, пише авторът Маркус Бернат. Той отбелязва, че официално семейната фирма на Върбакова купува ЧЕЗ, но никой в България не вярва на това.

Цената на електроенергията е политическа тема в страна, където мнозинството от хората са станали по-бедни от членството в ЕС насетне – 23 на сто от българите според последното проучване за 2016 г. живеят под линията на бедността, а през 2008 г. са били 21%. От икономическия растеж голяма част от българите не получават нищо, а по-голямата част от над 2 млн. пенсионери в страната преживяват само благодарение на зеленчуковите си градини и с помощта на децата си, отбелязва изданието.

Причина за стагнацията са корупцията, олигархията и – в зависимост от политическата гледна точка – политиката на икономии на правителството на Бойко Борисов. Бившият бодигард на държавния и партиен лидер на социалистическа България се оказва постоянна фигура в българската политика, отбелязва изданието.

Цитиран е бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който казва, че „премиерът Борисов е доразвил властовия модел от времето на Живков в бюрократичен елит, който знае как да обслужва властовия апарат и който имитира придържането към законите, но следва собствена логика“.


1 коментар

  1. Анков каза:

    Има физиономии,които ненавиждам,преди да съм ги видял.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране