17.07.2015 | 0:07
Дипломат скандализира: Дайте да дадем на Гърция
В противен случай режем клона, на който седим, заяви Любомир Кючуков
България трябва да подкрепи помощта за Гърция от страните извън еврозоната, каза бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков в ефира на България Он Ер. По думите му не става дума да се вадят пари от бюджета ни, а само да се дадат гаранции за ползване на Гаранционния фонд.“Не става дума за участие на България в общия пакет, който сега се договаряше в Брюксел. Става дума за едно мостово финансиране, което ще бъде в следващите 2 месеца в порядъка на 12-13 млрд. евро, за да могат да се покрият спешните вноски. А те ще се финансират от Гаранционния фонд, в който участва и България“, обясни Кючуков.
По думите му България следва да подкрепи това решение, защото в противен случай тя би отрязала „клона, на който седи“.

„България като една от най-бедните страни се ползва от този принцип на солидарността в ЕС, който е основен. Ако искаме да се запази този принцип трябва да се знае, че солидарност не значи благотворителност, солидарност значи стабилност. А точно това е необходимо в момента на Европа“, уточни експертът.

Малко по-късно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са против искането на Европейската комисия да участваме в спасяването на Гърция.

Любомир Кючуков обърна внимание и на това, че споразумението за Гърция се е взело само в състав еврозона, а не със съгласието на всички членки на съюза.

„Страните извън еврозоната и най-вече Великобритания, имат сериозни възражения. Великобритания заявява категорично, че е против ползването на средства от Гаранционния фонд. За използавнето на този фонд не е нужно обаче съгласието на всички страни членки, а на 15 от 28-те“, уточни той.

Дипломатът коментира и евентуален BRExit. По думите му след левия референдум на Ципрас се очаква и „десен“ на Острова и това е средство за натиск, отбеляза той.  „Накъде върви Европа е по-важният въпрос. Към усилване на наднационалните структури или разхлабването им. Има тенденции обаче по-скоро към връщане към общия пазар и засилване на националните правителства. Тези тенденции не са само британски и са най-големият проблем пред Европа“, обобщи бившият зам.-министър.

По думите на Любомир Кючуков събитията в Гърция са симптом. Според него от преговорите с Гърция станаха ясни няколко неща.  „Едното е, че GRExit няма да има. Второто е, че бойното поле се премести от Брюксел в европейските столици. А третото е, че на Гърция ѝ предстоят тежки времена, както и на Европа“, обясни той.

Той е категоричен, че от начало се е знаело, че до споразумение ще се стигне, макар че преговорите на много моменти са „висели на косъм“. Експертът прогнозира, че ще настъпи „тежък и мъчителен период на преосмисляне“ за гърците.

Кючуков отбеляза, че с преговорите са се очертали освен икономически и политически интереси, и геополитически.  „В преговорите за Гърция имаше и геополитически интереси. Това най-силно се чувстваше в позицията на САЩ. При евентуално излизане от еврозоната, това би отворило геополитическо пространство за други страни като Русия, Китай и т.н.“, обясни той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране