28.07.2017 | 0:51
До 3,5 млн. българи напуснали страната след 1989 г.
По различни статистики в страните от ЕС има 30 хил. български студенти

Напусналите България след 1989 г. българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души, което е катастрофално. Тези хора са създали свои семейства и техните деца продължават да живеят извън България. Това каза председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев по време на кръгла маса на тема „За ускорен репродуктивен демографски ръст“. По различни статистики в страните от ЕС има 30 хил. български студенти. Стотици хиляди са трудовите мигранти.

Социалният зам.-министър Султанка Петрова обяви, че всяка година между 20-30 млади професионално подготвени хора се връщат в България. По думите й възраждането на България трябва да бъде цел на всеки и е необходимо да бъдат разгледани и българската идентичност, и устоите на семейството.

Бившият вицепрезидент и зам.-председател на БСК Маргарита Попова смята, че България се нуждае от стратегия за повишаване на доходите, която да се изработи от синдикатите, работодателските организации и държавата. По думите й стратегията е мероприятие с дългосрочна визия и е част от големия план за икономическото възмогване на страната. Попова подчерта, че въпросът за заплащането на добавка за стаж и за придобита професионална квалификация остава отворен и ще се дискутира в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тя смята, че е необходимо да се обмисли „дали не трябва да преначертаем икономическата карта на страната“. По думите й класът е мъничък детайл от въпроса за доходите и от големия въпрос за икономическата и социалната политика в държавата.

1 коментар

  1. анонимен каза:

    В днешните несигурни времена трябва да се застраховаме. По света хората си застраховат дори домашните любимци. Ако е добър застрахователят ви, при всички случаи вие ще сте направили добра инвестиция и ще получите добра доходност от парите си. Аз съм доволен от БГ ИНС – ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране