12.08.2019 | 23:33
До 60 000 лв. обезщетение за смърт в катастрофа
Всяка травма при катастрофа ще се оценява по точкова система

Обезщетение до 60 000 лв. за емоционални страдания от загубата на загинал при катастрофа на пътя да получава всеки един от най-близките му роднини – съпруг/а, деца и родители. Отделно от това всяка травма за пострадали в пътнотранспортно произшествие (ПТП) да се оценява в точки в зависимост от увреждането. Една точка да е равна на минималната работна заплата.

Това предвижда проект на методика за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди, плащани по „Гражданска отговорност“ при катастрофи. Той бе представен в понеделник от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Гаранционния фонд.

До идеята за методика с обективни критерии за размера на обезщетенията при смърт или травми на пътя, от която да се ръководят съдилищата, се стигна след острата реакция на застрахователите през миналата година. През юни 2018 г. Върховният касационен съд (ВКС) излезе с тълкувателно решение, с което разшири обхвата на роднините, които могат да претендират за компенсации при смърт на близък при катастрофа. Към съпрузите, децата и родителите бяха включени братя, сестри, баби, дядовци, лели, чичовци и всякакви близки до жертвата. Тогава застрахователите предупредиха, че това решение може да доведе до сериозни загуби и ще трябва да се покриват допълнителни разходи от 800 милиона до 1.3 милиарда лева, което ще доведе до рязко покачване на цената на „Гражданска отговорност“. Недоволството им дойде и от силно завишените през последните години суми, които някои съдилища присъждат като обезщетения за емоционални страдания при смърт на пътя.

Под натиска на застрахователите в края на миналата година депутатите приеха лимити в Кодекса за застраховане за неимуществените обезщетения при катастрофи. Те бяха силно критикувани от адвокатската колегия и определени като грубо посегателство върху правовия ред. За най-близките роднини – съпрузи, деца, родители, бе определен таван на компенсацията до 20 000 лв., а за по-далечните роднини – до 5000 лв. Гласувано бе също тези ограничения да действат временно до приемането на методика с ясни критерии за определяне на обезщетенията, по която да се ръководи съдът.

От проекта на методиката става ясно, че за далечните роднини таванът от 5000 лв. при смърт на пътя се запазва. За най-близките роднини обаче сумата е завишена на 60 000 лв. в сравнение със сегашните 20 000 лв.  При някои специфични случаи като смърт на малко дете или на бременна жена компенсацията за болки и страдания на близките може да нарасне с до 75%. Към тези обезщетения обаче може да бъдат отсъдени и компенсации за имуществени вреди заради загубата на доход в семейството и издръжката на децата.

Новото е, че неимуществените обезщетения за телесни увреждания вследствие на катастрофа ще се определят по точкова система. Лекари са оценили всяка травма с определен брой точки, като една точка е равна на минималната работна заплата. Точките при телесни увреждания са така разчетени, че максималният им брой е 200. През 2020 г., когато се очаква да влезе в сила методиката, минималната заплата е планирано да нарасне от сегашните 560 на 610 лева. Това означава при политравма максималната сума да достигне 112 хил. лв. Към това обезщетение също може да бъде присъдена и компенсация за нетрудоспособност, разноски за лечение и полагане на домашна грижа.

Всъщност, както и досега, застрахователят ще решава какво да бъде обезщетението, а който не е доволен от него, ще може да се обърне към съда. Според председателя на АБЗ Константин Велев методиката предлага справедлив механизъм на база на сегашната съдебна практика и практиката на застрахователните компании. „С въвеждането на методиката ще се избегнат субективизмът и дисбалансите, които се получават при обезщетенията в различните съдилища. В момента за едни и същи случаи в различните съдилища неимуществените вреди варират от 80 хил. до 150 хил. лева“, посочи Велев. Според него бъдещата наредба ще създаде и предвидимост какво могат да очакват застрахователите, пострадалите лица и техните близки.

Авторите на методиката представиха примери от досегашната съдебна практика с лека, тежка и политравма при ПТП, които показват, че след прилагане на методиката ще се получат по-високи обезщетения – имуществени и неимуществени. Малко по-ниска ще е компенсацията единствено при смърт на пътя. Застрахователите не очакват да се повиши цената на „Гражданска отговорност“ при въвеждане на бъдещата наредба.

Адвокати от Националното сдружение на пострадалите при катастрофи обаче твърдят, че методиката намалява до три пъти сумите, които в момента определят съдилищата. Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи уточни, че за смъртта на дете се предлага обезщетение от 75 хил. лева при 150-200 хил., давани от съдилищата в момента. „Искат да ни накарат да сме европейци втора ръка – същите тези български застрахователи, които при катастрофа в чужбина пл

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране