12.03.2019 | 0:01
Доган и Пеевски да финансират мюфтийството
Опрощаването на дълга към НАП е противоконституционно
Опрощаването на дълга на мюфтийството към НАП е противоконституционно. Нарушава член 13 най-малко по две линии. Това написа във Фейсбук бившият посланик в Москва Илиян Василев.

Първо, държавата е отделена от религиозните институции, т.е. няма право на намеса, включително чрез привилегии или дискриминации. Защото това поставя другите вярвания и религиозните общности в неравностойно положение. Как са решили, че само на мюфтийството се опрощават данъци, а не на православната църква, на католиците, на протестантите, на еврейската религиозна общност, на евангелистити и т.н.

Второ, защото тази намеса се използва с политическа цел – от ДПС и ГЕРБ. Дори не само политическа, но и основно партийна. Конституцията изрично го забранява.  Разбирам, че искат да прекъснат зависимостта от финансиране на БПЦ от Руската православна църква и на мюфтийството от Турция, но това не трябва да става за сметка на нарушаване на Основния закон на страната. Ще се намери ли някой да сезира Конституционния съд?

И БПЦ и мюфтийството трябва по-добре да си управляват парите и имотите, пък и ДПС вместо да кара държавата да опрощава данъци, да бъдат така добри Доган и Пеевски да се лишат от стотиците милиони лично богатство и да споделят тежестта на финансиране на мюфтийството. С държавна пита Вяра правят.

Илиян Василев, Фейсбук

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране