19.11.2015 | 23:07
Доган източил 1 млн. долара от австралийски банкомати
Престъпниците са използвали перуки и фалшиви бради

Бивш инструктор по гмуркане и рокер на име Ахмет Доган са част от българска банда, извършила кражбата на над 1 млн. долара от австралийски банкови сметки. За да не бъдат идентифицирани от вградените в устройствата камери, престъпниците са използвали перуки и фалшиви бради, съобщава британският вестник „Гардиън“.

Някогашният гмуркач е бил водач на групата. Чрез скимиращи устройства тя е източвала банкови сметки в три австралийски щата – Куинсленд, Ню Саут Уелс и Виктория. Данните от кредитните и дебитните карти били използвани за направата на фалшификати, с които след това са теглени пари от сметките през банкомати в България.

Разследващите твърдят, че само основният заподозрян – бившият треньорът по гмуркане на 49 години – е участвал в прехвърлянето на повечето от 540 000 долара в България от 2009 г. до 2014 г.

Работата на полицията по разкриването на схемата е продължила 7 месеца. Ключов за разследването се оказал бившият рокер на име Ахмет Доган на 46 г.

Треньорът по гмуркане и Ахмет Доган са изправени пред съда в Куинсленд. При обиските в квартирите им властите открили перуки, фалшиви бради, шапки, слънчеви очила и скимиращи устройства.

Български престъпни групи често са разследвани през последните години, заради участие в подобни схеми в Европа, Северна Америка и Австралия. При една от тези схеми престъпниците спечелиха 1,5 млн. евро само за месец. Жертви на бизнеса с откраднати данни на кредитни и дебитни карти често стават и чуждите туристи в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране