13.09.2018 | 15:17
Доган купил ТЕЦ-Варна за 3 500 лева
Почетният шеф на ДПС е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 % от акциите на "Сигда" и 1700 лв.

Само срещу 3500 лв. почетният лидер на ДПС Ахмед Доган стана мажоритарен собственик на втората по инсталирани мощности електроцентрала в страната – ТЕЦ „Варна“, чийто капитал е над 85 млн. лв.

Така Доган, който взе консултантски хонорар от 1.5 млн. евро за строежа на хидровъзела „Цанков камък“, официално навлезе и в енергийния бизнес, след като миналия октомври се афишира като съдружник на бившия концесионер по сметосъбирането в София Румен Гайтански-Вълка. Общата им фирма заяви амбиции във водния бизнес – от бутилирането и търговията с минерална вода през строежа на водноелектрически централи, язовири, ВиК мрежи и пречиствателни станции до пречистване на почви и отпадни утайки, в момент, в който предстои отварянето на евросредствата за водна инфраструктура.

Сделката за „ТЕЦ „Варна“ е постигната в края на юли 2018 г. като децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов от назначеното от ДПС правителство на Пламен Орешарски – Станислав и Ивелина, са продали част от своите дялове във фирмата „Сигда“, която в края на 2017 г. купи от чешката ЧЕЗ електроцентралата, сочат документи в Търговския регистър.

Доган е платил 1800 лв. на Станислав Папазов за 36 на сто от акциите на „Сигда“ и 1700 лв. на Ивелина Папазова – за 34 на сто, и така вече притежава 70 процента от собственика на ТЕЦ „Варна“. „Сигда“ плати близо 50 млн. евро за въглищната мощност със заеми от „Първа инвестиционна банка“, но наследи 43 млн. лв. по банковите сметки на придобитото дружество.

Преоценка на активите на неработещата от края на 2015 г. електроцентрала изкара дружеството на печалба от 60 млн. лв. за 2017 г., а „Сигда“ си осигури дивидент от 30 млн. лв., с което може да се каже, че Папазов почти си е избил инвестицията в централата, за която обяви, че минава на природен газ.

Нещо повече – отказ на държавната ТЕЦ от договор за студен резерв осигури на централата през май първия ѝ приход от 2.8 млн. лв., който получава само за да е на стендбай режим за работи при нужда. По-късно отново неучастие на ТЕЦ „Марица Изток 2“ в търгове за студен резерв на „Електроенергийния системен оператор“ донесе на дружеството договор за 27.4 млн. лв.

Влизането на новия мажоритарен собственик засега не се е отразило върху управлението нито на „Сигда“, нито на ТЕЦ „Варна“. „Сигда“ продължава да се управлява от Данаил Папазов и сина му Станислав, а в ТЕЦ „Варна“ представител е Данаил Папазов, който е в съвета на директорите заедно с дългогодишния държавен енергиен шеф и собственик на ТЕЦ „Видахим“ Георги Христозов и с Адриян Атанасов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране