11.07.2017 | 19:12
Домусчиеви искат фалит на Български морски флот
За 10 години там трябва да работят 2300 човека от 2800 общо. Към 1 януари 2016 г. работещите в БМФ са 124 по данни на Агенцията за приватизацията
Има тежки нарушения. Фирмата на Домусчиеви е прилапала БМФ при една съмнителна приватизационна сделка. Сделката е от 2008 г. Има злоупотреба и прехвърляне на бизнес. Подготвя се фалит на дружеството. Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов ппед bTV.
Във връзка с приватизацията на Български морски флот Симеонов два пъти е внасял в МС проект за решение, с което българската държава да обжалва решението на Арбитражния съд, за да може да отиде на Върховния касационен съд.По думите му има тежки нарушения на приватизационния договор. Въпросната фирма, която го е прилапала при съмнителна приватизационна сделка, при което са участвали фирми с десетки милиарди годишен оборот и са загубили от нашата фирма.

Сделката е направена 2008 г. по времето на Станишев. На 10-тата година от приватизацията има термин, когато се преглежда дали условията са изпълнени. За 10 години там трябва да работят 2300 човека от 2800 общо. Към 1 януари 2016 г. работещите в БМФ са 124 по данни на Агенцията за приватизацията. Разбирате ли какво здраво съкращение е падало през годините, коментира Симеонов.

По втория пункт – общият тонаж на корабите, които трябва да бъдат под флага на БМФ – те трябва са 1 млн. 300 хиляди бруто регистър тона, но са много по-малко.

Симеонов отрече да има обща криза в корабоплаването. По думите му през 2008 и 2009 година има спад от 3% в световен мащаб.

Домусчиеви са собственици и на пристанище Бургас – има по 30 млн. печалба на година. В същия период от време погледнахме справката на тези фирми, които са кандидатствали за БМФ – индийска, френска и т.н. – при тях няма проблем нито с товарите, нито с корабите.

Как така тази криза е изведнъж само за БМФ  и какво е това зверско съкращаване на хора и рязане на кораби н.за скраб. 40% от корабите са нарязани, коментира още Симеонов.

Той даде пример и с „Полимери Девня”, за което са гласували „едни грешни 15 млн., за да може в няколко цистерни едни отровни химикали да ги натоварим в специализирани камиони до Франция, за да бъдат обезвредени“. Това плащане от държавата на новоизлюпени чорбаджии не може да продължава, категоричен беше Симеонов.

Ще дадат ли на БСП паметника на Бузлуджа? Вицепремиерът съобщи, че е разписал становище, в което отказва да подкрепи паметникът на Бузлуджа да бъде даден на БСП и утре на МС ще постави това условие. Каза, че се надява Каракачанов също да подпише отказ.

Не мога да се примиря с подаряване на държавно имущество на някаква партия. По същия пример аз имам претенция да ни бъде харизана Шипка. На ГЕРБ може например да им подарим цялото БДЖ, заедно с флотовете и летищата. Това е лишено от логика и в противоречие на европейските директиви, коментира още той.

Откъде накъде ще се предостави безвъзмездно правото за ползване на Бузлуджа за 10 години, аз искам Шипка. Това ще предизвика много сериозен политически трус, смята Симеонов .

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране