28.04.2017 | 16:16
Доналд Тръмп се закле яростно да се справи с Русия
Студеният душ за Кремъл беше февруарското предложение на САЩ да «върне Крим на Украйна»

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да се противопостави на ръста на влияние на Русия и нейния президент Владимир Путин на световната арена. Това заяви той в понеделник, 24 април, по време на частна вечеря със сенаторите Линдси Греъм и Джон Маккейн. Ден по-късно за съдържанието на разговора разказа вестник Politico, позовавайки се на изявления на Линдси Греъм.

Според Греъм, Тръмп е уверил законодателите, че той ще се съпротивлява на растящото глобално влияние на Русия. «Той даде отпор на Русия. Той иска да има колкото се може повече съюзници. Но ми се струва, че той разбира, че Русия в последно време не е твърде полезна», заяви сенаторът. Тръмп, според Линдси Греъм, по време на вечерята внимателно е слушал, «задавал е отлични въпроси», говорил е за укрепване мощта на Въоръжените сили на САЩ и за кризата около ядрените и ракетните разработки на КНДР.

«Тръмп даде ясно да се разбере, че той споделя тревогата по повод растящото влияние на Русия и нейния президент Путин», се казва в материала в Politico. От своя страна Маккейн категорично е отказал на изданието да сподели съдържанието на разговора. «Не обсъждам вечерята с президента на САЩ», казал той. Отбелязваме: в последно време Кремъл и без допълнителните изявления на Тръмп не скрива недоволството си от държавния глава на САЩ. Москва твърде рано го пречисли към своите съюзници, приемайки за чиста монета предизборните му обещания да се «разбере» с Путин и да «обмисли» за признаването на Крим за част от Русия, както и за отмяната на санкциите.

Студеният душ за Кремъл беше февруарското предложение на Тръмп да «върне Крим на Украйна». А ударът на 7 април с крилатите ракети Томахоук по сирийската авиобаза Шайрат, която Москва нарече «акт на агресия», практически постави кръст на очакванията руско-американските отношения да се нормализират. Да, експертите са на едно мнение: скандалните международни действия на Тръмп, който до момента се намира под вълна от критика в Америка, преследват единствено вътрешнополитически цели.

Президентът на САЩ иска да укрепи позициите си, в противен случай проблемите са неизбежни. През ноември 2018 г. в САЩ има избори за Сената и за Палатата на представителите. Твърде е вероятно демократите ще получат болшинство в долната камара на парламента. И има риск след това Палатата на представители ще започне процедура по импийчмънт. Тръмп в момента се опитва да печели политически точки на база битката му с Москва, т.е. избива почвата из-под нозете на опонентите си.

От всичко това на Русия не й става по-леко, защото чрез играта си Тръмп може да стигне достатъчно далече. Например, теоретично има възможност да замрази руските международни резерви. Припомняме, че САЩ успешно приложиха тази тактика по отношение на Иран. И само в резултат на преговорите по ядрената програма на Техеран, американците, постигайки позитивни за себе си резултати, частично размразиха иранските сметки. Що се отнася до традиционните икономически санкции, то те могат да бъдат разширени и засилени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране