17.08.2017 | 12:13
Дончева: Мафията ръководи държавата
И кабинетът, и опозицията, и президентът са подвластни на главния прокурор

„Мафията ръководи държавата“, заяви днес пред бТВ лидерката на „Движение 21“ Татяна Дончева. Според нея истинска съдебна реформа у нас няма, тъй кто тя не е била никога приоритет на настоящото правителство. И кабинетът, и опозицията, и президентът са подвластни на главния прокурор Сотир Цацаров и ще направят това, което иска той, твърди Дончева.

Тя изброи основанията си да смята така: „Първо, вкараните изменения на НПК, приети при условия на пълна тишина – и от управляващи, и от опозиция, и от медиите. Нито една медия не отрази в какво се състоят тези промени. Второ, посегателството върху Бюрото за контрол на СРС. Това показва недвусмислено, че Бюрото е считано за нежелано, пречи на управляващите и на тези, които осъществяват контрола върху ситуацията.

Трето, отношението към председателя на ВКС (Лозан Панов – б.р.), който вече е подет от Сметната палата, от НАП за лични финансови ревизии. Това означава, че продължава натискът да се оттегли. той е чуждо тяло в концепцията на управляващите за контрол над съдеблната система. Това говори, че управляващите и детето-чудо с големите килограми (явно става дума за Делян Пеевски – б.р.), което е в комбинация с тях, са овладели напълно системата.“

Според Дончева Бюрото за контрол на СРС успяло за 2 години да свърши работата на ефективен механизъм срещу злоупотреби. Оттам не се задоволяват службите да им дадат доклад дали по тяхна преценка нещата са законни, а проверяват до дупка какви материали е имало, за да бъде подложен някой на незаконно подслушване. „Промените в НПК са толкова драстично погазващи не просто правата на човека, но и търсенето на истината и възпрепятстването на злоупотребите с права срещу всякакви хора“, смята лидерката на „Движение 21“.

Тя обаче отбеляза, че парламентарната опозиция не е казала нищо, дори е отказала да обжалва в Конституционния съд. „Защото не може и не знае. И не иска“, Според нея за да има ефективност в борбата с корупцията, трябва да има държавници, смятащи, че тя е бич. Накрая Татяна Дончева нападна и БСП заради предложенията й за нов антикорупционен орган: „Това е паралелно МВР. Докато спите по време на лятото, врагът не спи – Цацаров организира президента, парламентарното мнозинство и опозицията, за да получи функции, с които да злоупотребява срещу вас.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране