11.03.2019 | 13:31
Дончева: Подхвърлят на гладното население парадиращите с богатството си олигарси
Доказателствата на прокуратурата в много случаи са изключително измислени, до степен да се твърди, че трябва да носим отговорност за неплатени чужди данъци

Критериите за определяне на неколцина обвиняеми за „организирана престъпна група“ са твърде занижени и това се прави, за да бъде вкарано делото в специализирания наказателен съд. Издирвани от България с международна заповед за арест пък са обвинявани за „пране на пари“ не защото има доказателства за това, а за да не последва отказ на чуждите власти да ги върнат. Това коментира в интервю за Би Ти Ви лидерът на политическото „Движение 21“ Татяна Дончева. Дончева е и адвокат на обвинената за участие в организирана престъпна група и пране на пари Евгения Банева и коментира в интервюто казуса със задържането на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания преди дни.

„Винаги за „задружната престъпна дейност“ се е искало да има обективен принос за крайния резултат и осъзнаване на този принос, сега искат да са повече от трима. В едно семейство – ето ги: мъж, жена и дете“, каза Дончева, като намекна за случая „Арабаджиеви“, чийто син е в ареста от месеци.

„Доказателствата на прокуратурата в много случаи са изключително измислени, до степен да се твърди, че трябва да носим отговорност за неплатени чужди данъци, за лошо управление на предприятия. Прането на пари, което се слага за тези екстрадиции, които трябват на прокуратурата, обикновено е далеч от всякаква идея за финансови схеми за прикриване на имущества. Слагат се текстове, които да бъдат интернационални“, добави тя, след като и нейната подзащитна беше екстрадирана преди време от Франция.

Дончева се възмути и от това, че на участвалия в приватизацията Николай Банев сега се търси наказателна отговорност за това как е управлявал предприятията си, вместо държавата да организира стриктен следприватизационен контрол. „Ние можем да кажем, че процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив. Въпросът е защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да спазват (купувачите) определени параметри. За да кажем 20 г. след като имуществото е изядено, изпито, че това е несправедливо и ще преследваме наказателно“, каза тя.

Според нея целта на тези процеси е не да се разследва действително процесът на приватизацията, а „да хвърлим на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си (…), да ни подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и да ни кажат, че трябва да се задоволим с това“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране