29.08.2017 | 0:01
Донецко знаме разбуни неприязън в пазвата на Екатерина Полувелика
Неприятна история

Виктор Николаев, НТВ: Пак ще ви питам така: каква ни е ползата (от „Шенген“)? Аз, като турист, мога да си пътувам и без „Шенген“ с лична карта из Европа.

Екатерина Захариева, МВнР: Като минавате през летището – да, пътувате с лична карта, обаче има държави в „Шенген“ и държави извън „Шенген“. Има по-различна проверка за вас и самолетите ви спират в по-различни, по-отдалечени части на летището. Шегувам се…

ВН: Това ли е – че ще съм по-близо до…

ЕЗ: Това е много по-малката част от нещата. Това е отново интеграционният проект. Ако искаме да сме в ядрото на Европейския съюз, няма как да не сме в „Шенген“ и няма как да не сме в Еврозоната. Това е наш избор. А ние искаме да бъдем.

ВН: Имиджов въпрос ли е това, или практичен?

ЕЗ: И практичен, и имиджов. Означава въпрос на доверие, означава, че България, както за съжаление от 2011 г. много пъти чуваме и Европейския парламент, и Европейската комисия – от 2011 г., подчертавам, – че ние сме изпълнили критериите за „Шенген“, че сме направили абсолютно съвременни граници, такива, които са… Ние сме външна граница на Европейския съюз, знаете, които защитават Европейския съюз. Доказахме го сега и по време на бежанската вълна, и на мигрантската криза. Всъщност България се справя най-добре със опазването на външните граници, но за съжаление все още не сме в „Шенген“. Нещо много важно, което се пропусна и което отново е знак към доверие към правителството. Всъщност тази година, преди няколко месеца, ние получихме пасивен достъп до визовата информационна система на „Шенген“. Какво означава „Шенген“? Означава отново сигурност, означава наистина свободно движение на хората. Това е част от четирите свободи. Най-голямото ядро – свободното движение на стоки, хора, капитали и пари. Това е всъщност ядрото на Европейския съюз и ние искаме да сме в ядрото.

ВН: Във времена, в които мнозина поставят под въпрос.

ЕЗ: Кое?

ВН: Всичко.

ЕЗ: Европейски съюз?

ВН: Да.

ЕЗ: Ами, ние не сме от тези хора. Аз мисля, че по-добро нещо от членството на България в Европейски съюз не се е случвало, изобщо по-добро нещо на Европа. Забравихме защо всъщност беше създаден Европейският съюз, това е истината.

ВН: Да.

ЕЗ: Говорим само за пари, говорим само за фондове, говорим само за „Европа на няколко скорости на момента“. А всъщност Европа е най-големият проект за мир, стабилност и просперитет.

ВН: Един пример за мир, стабилност, просперитет от европейска България по време на честванията на Шипченската епопея – кадър, заснет, уловен от камера на БНТ, и го видях в социалните мрежи, голяма дискусия предизвиква – в който се вижда това: (знаме на) Донецка народна република. Има много коментари, включително някои са недоволни, че липсва реакция. Какво знаете за тази ситуация и какво е това – дали е провокация, или просто някакви хора използват случая да си вдигнат знамето на сепаратистката република?

ЕЗ: И аз знам това, което и вие знаете. Видях тази снимка в социалните мрежи и аз и в някои от медиите. Неприятна история наистина. Ние сме свободна държава, всеки има право на мнение. Само че това е република, както е написано на това знаме, която никой не е признал, и е много неприятно точно на Шипченската епопея – епопея, създадена всъщност за борба за свобода, за демокрация, да се вее знаме на република, която никой не е признал, и за съжаление, която в близката история е символ на това как се нарушават правните норми и се застрашава стабилността и мира в Европа. Така че неприятна история, но пак казвам – щеше да е скандал, ако беше вято от някой държавен орган или служител.

ВН: А случаят не е такъв.

ЕЗ: В случая очевидно са граждани, които…

ВН: Да.

ЕЗ: …имат право на мнение. Разбира се, аз изобщо не съм на тяхното мнение. Неприятна история.

4 коментара

  1. БОЙКО БУХАЛКОВ ЦЕЛУФКОВ- МУТРАГЕНЬО И ЕВРО-АРГАТИН каза:

    агент БУДА- БОЙКО БУХАЛКОВ ЦЕЛУФКОВ ,трябва тия неговите пишман политици-вагабонти ,и неграмотните кметове шашмаджии и факири по селата да ги назначава след изпит по български -„Епопея на забравените“,и История- „Септемврийският преврат-1923г уж „въстание“ в България, и опита за Ционско-Коминтерновски преврат на световното жидо-банкерско котило през погледа на Гео милев и Антон Страшимиров-в поемата“Септември“ и романа „Хоро“ !
    Тогава да видим кой ще им фалшифицира протоколите на тия безродници- Израелско-Турски минетчии !

  2. пътник каза:

    Безлична, семпла жена, конюнктурно издигнала се, но сложена на пост, който не е за нея. Всички го виждаме, тя не осъзнава ли, че е некомпетентна и не е на мястото си.Започна зле, дано не направи големи бели.

  3. ПЕШО ФИЛИБЕТО каза:

    ГЪСКО, ДА ТИ НАВРА ОЧИЛАТА ВЪВ МЕКИЯ ГЪЗ- ДДОНСКИТЕ КАЗАЦИ НА ген. СТОЛЕТОВ СА ТОЧНО ОТ ДОНБАСС-НАРИЧАН МАЛОРОСИЯ ВЪВ ЦАРСКА РУСИЯ ПРИ АЛЕКСАНДЪР 3 РОМАНОВ- – – И България не беше призната от Европа , но РУСИЯ НИ ОСВОБОДИ СЪС КРЪВТА НА 60 000 РУСКИ МЪЖЕ – КЪДЕ БЯХА ЕВРО- ПЕДАЛИТЕ И КОНСУМАТОРИ НА ЕКОЛОГИЧНА ХРАНА ТОГАВА, КОГАТО ЯТАГАНА СЪСКАШЕ НАД ГЛАВИТЕ НИ ,а Б. ДИЗРАЕЛИ- ЕВРЕИНА -МИНИСТЪР СЕ ПРОВИКНА ВЪВ АНГЛО-ПЪРЛЪМЕНТЪ- СЛЕД АПРИЛСКОТО КЛАНЕ( В ОТГОВОР НА УИЛЯМ ГЛАДСТОН И НЕГОВАТА БРОШУРА ЗА ВЪСТАНИЕТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ ), „ПО-ДОБРЕ 100 000 ИЗБИТИ БЪЛГАРИ , НО ДА ИМА ТИШИНА НА БАЛКАНИТЕ !!Кой глупак със ЧЛЕНА СИ ги назначава тия палави и тъпи депутатки ,КОИТО СТАВАТ САМО ДА МИЯТ ТОАЛЕТНИТЕ НА ЕВРОПАРЛАМЕНТА ??

  4. Ников каза:

    Български вариант на „Мона Лиза“.Прекомерното „населяване“ с фусти на „Дондуков“-1,се очакваше от опонентите да даде фира.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране