06.11.2017 | 8:37
Досиетата ‘Парадайс’: Министър на Тръмп търгувал със зетя на Путин
Би Би Си: Британската кралица инвестирала милиони в офшорки

Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала милиони в офшорки, предава БГНЕС като се позовава на Би Би Си.

Британската медия се позовава на отчети на Paradise Papers („Перъдайс пейпърс“), разпространени от Международния консорциум за журналистически разследвания (ICIJ), базиран във Вашингтон. През периода 2004-2005 години парите са били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови.

Журналистическо разследване открило, че Херцогството на Ланкастър е инвестирало 13 милиона долара във фондове на Каймановите острови и Бермуда. Именно то се разпореждало със средствата на Елизабет Втора, които наброявали 500 милиона паунда, съобщава пък БНТ.

Материалите са изтекли от няколко големи офшорни доставчици и компании, регистрирани в 19 данъчни убежища са кръстени условно досиетата „Парадайс“ и в оповестяването им се включиха Международният консорциум на разследващите журналисти с партньори като Guardian, BBC и New York Times, съобщава и offnews.bg.
Според медията една от най-любопитните „находки“ в документите било разкритието, че министъра на търговията Уилбър Рос на САЩ е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов – съпруг на Катерина Тихонова. Рос притежавал дял в корабоплавателната компания „Навигатор“ чрез подерица от офшорни инвестиции. „Навигатор“ пък има бизнес отношения със „Сибур“ – руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране