12.02.2018 | 11:47
ДПС, ДОСТ и НПСД се обединяват?
Изселник от Джебел е натоварен с мисията да сдобри турските партии
Турхан Генджоглу

Български изселници от Турция са поискали обединение на ДПС, партията на Лютви Местан ДОСТ и НПСД на Орхан Исмаилов. Това се е разбрало на конференция в Бурса на най-влиятелната организация на българските изселници в Турция „Балгьоч“. В конференцията са участвали и представители на трите български политически сили.

Както МИГNews.info изселническата организация действа от името на президента на Турция Реджеп Ердоган. Пред участниците почетният председател на Конфедерацията на балканските румелийски турци Турхан Генджоглу, водещ емисар на инициативите за обединение, е съобщил, че е провел разговори с лидерите на ДПС и ДОСТ и че „са направени значителни стъпки за помирение“. По думите му става въпрос за постигане на консенсус сред симпатизантите по най-критичния проблем – необходимостта от обединение и премахване на политическата конфронтация.

„Конфронтацията се оказа болезнен и дълъг процес за всички ни, е заявил Генджоглу, защото дори близки роднини се озоваха във враждуващи лагери. Но сега е време да загърбим миналото, да оставим сръдните и да гледаме в бъдещето.“ Той е призовал симпатизантите на формациите да съдействат за сближаването, да не се поддават на провокации и да не използват езика на омразата и конфронтацията.

„В светлината на обсъдените на конференцията в Бурса въпроси, които са в подкрепа на обединението, предстои да проведем срещи с лидерите на ДПС и ДОСТ, за да ги запознаем с желанието и волята на сънародниците в Турция, и сега още повече вярвам, че ще се постигне обединение“, е казал още Генджоглу.

Турхан Генджоглу е родом от Джебел. Той е считан за близък до кмета на града Бахри Юмер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране