06.10.2015 | 18:54
ДПС гони от листата циганина, нападнал журналисти
Местан се отрече от самоковски кандидат-общинар, главният прокурор ще му иска имунитета

Екип на Нова телевизия е бил нападнат от десетина цигани в ромската махала в Самоков, съобщиха от медията във вторник. Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов са били изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник Трайчо Василев-Пиже, който стана главен герой в разследване за частното енерго в ромската махала в Самоков.

Преди екипът въобще да има възможност да снима и да обясни за какво е там, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми са нападнали журналистите. Репортерът Надя Ганчева е била блъскана, а операторът Михаил Кръстев е получил няколко удара с юмрук в лицето. Най-пострадал е шофьорът Валентин Иванов, който е със спукана скула и охлузвания. Щети са нанесени по камерата и колата на Нова телевизия.

„Агресията беше провокирана първоначално от кандидата за общински съветник Трайчо Василев, а след неговата реакция десетки роми атакуваха екипа ни. Колегите са успели да пуснат камерата и да заснемат част от побоя. За съжаление, камерата ни беше счупена след като мъж, разпознат като сина на Трайчо Василев, изрита техниката и оператора и я повреди. Колата на екипа също е повредена. За щастие, екипът ни не пострада сериозно, защото се изнесе бързо от ромската махала“, разказа Ганчева.

По-късно формалният председател на ДПС Лютви Местан „категорично, безусловно и без всякакви уговорки“ осъди покушението и настоя разследващите органи много бързо да приключат с разследването и да се приложи цялата строгост на закона. „В България никой няма право да живее с чувството за безнаказаност, особено когато става въпрос за покушение срещу журналисти, което представлява акт на покушение срещу свободата на словото“, заяви той пред журналисти в парламента.

„Когато става въпрос за принцип, за ДПС няма партиен интерес“, каза още той.Местан допълни, че се чака информация от разследващите органи дали кандидат за общински съветник от ДПС е участвал в покушението. Но ако се окаже, че той е имал каквото и да е отношение към този инцидент – пряко или косвено, настояваме незабавно да подаде заявление и да напусне листата на ДПС, посочи лидерът на движението. „Казвам това с огромно огорчение заради ограниченията на Изборния кодекс – при най-добра воля след регистрацията нито ДПС, нито която и да е друга политическа сила може да изтегли вече регистрирани кандидати за съветници“, обясни той..

„Ако се окаже, че има някакво отношение и въпреки призива на председателя на ДПС той откаже да напусне листата, дори да бъде избран, ние няма да го припознаем за наш съветник“, посочи още Местан. По думите му, „това е категоричната позиция на целия централен изборен щаб на ДПС“.

Не закъсня и реакцията на прокуратурата, откъдето съобщиха във вторник привечер, че незабавно е образувано разследване за „хулиганство, отличаващо се с особена дързост и цинизъм, и унищожаване и повреждане на чуждо имущество“. Към доказателствата по случая вече е приложен и репортажът, излъчен по рано от Нова телевизия.

От прокуратурата уточняват още, че вече е установено, че сред извършителите е бил и Трайчо Костов, който обаче се ползва с имунитет от деня на регистрацията си като кандидат за общински съветник. „Незабавно е уведомен главният прокурор, който ще внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение Василев да бъде задържан и привлечен като обвиняем за хулиганство“, добавят от държавното обвинение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране