07.04.2018 | 5:33
ДПС иска да сложи ръка върху Ягодинската пещера
Стопанисването й от неопитни в пещерното дело хора може да се окаже опасно, предупреждават спелеолози

Общинския съвет в Борино, доминиран от членове на ДПС, иска от държавата пълния контрол върху Ягодинската пещера. На заседанието си от 28 март, съветниците разгледаха докладна записка на кмета на общината Мустафа Караахмед и взеха решение да предоставят туристическият обект, който е публична държавна собственост, за управление на общината.

Едва ли има българин, който да не знае тази родопска забележителност. Тя се посещава целогодишно, като уникалните й образувания и форми впечатляват и наши, и чужди туристи.

През далечната 1964 г. с разпореждане на Министерски  съвет обектът е предоставен на Българския туристически съюз (БТС). Той, от своя страна, определя от 2002 г.  пещерата да се управлява и стопанисва  от  туристическо дружество „ Родопея“.

През тези 16 години сегашните й стопани се грижат изцяло за природната забележителност, а получените от туристите приходи се използват за благоустрояването й, като основната цел е тя да бъде безопасна и атрактивна за посещения.

До този момент всичко изглежда спокойно и идилично, но само на пръв поглед, разкрива СКАТ. Взетото на последна общинска сесия в Борино, към която община принадлежи и село Ягодина, много смущава и тревожи ягодинци.

Стопанисването й от неопитни в пещерното дело хора може да се окаже опасно, алармира Сергей Генчев, който е сред именитите спелеолози в България и е секретар на Туристическо дружество „Родопея“.

В докладната записка, приета на общинската сесия, се изтъква, че „с управлението и стопанисването на природните дадености, в лицето на пещерите, община Борино няма да има просрочени задължения”. Или казано по-просто, така щял да се закърпи общинския бюджет и да се изплатят дълговете, натрупани от местната власт от ДПС.

Органът, който трябва да реши какво е бъдещето на Ягодинската пещера, е областна управа Смолян. Оттам уверяват, че няма да допуснат да се изпълни желанието на обшинарите от Борино. Подадено е и възражение до министъра на туризма Николина Ангелкова и до спортния министър Красен Кралев. Ще продължим да следим казуса със съдбата на един от най-известните туристически обекти в България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране