11.01.2018 | 17:19
ДПС изненада БСП – няма да даде подписи за вота на недоверие
Йордан Цонев - Ментата обвини БСП в липса на коалиционна култура

Парламентарната група на БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ на 17 януари, но без ДПС. Темата ще е провал в борбата с корупцията. Това обяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По-рано тя каза, че вотът ще е за корупцията, тъй като правителството създава условия да се крадат 10 млрд. лева годишно.  Досега обаче беше заявено, че вотът ще бъде внесен заедно с ДПС. От партията, оглавявана от Мустафа Карадайъ, декларираха, че няма да се откажат, дори след като Ахмед Доган каза, че няма кой от опозицията да замени ГЕРБ в управлението в момента.

Решението на левицата да промени стратегията си е взето вчера от Изпълнителното бюро, а днес ДПС са били информирани, уточни Нинова.

„Готови сме с мотивите. Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите и гласуването е тяхно политическо решение. Мотивите да направим това е, че ние имаме принципни различия след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше потвърдено от депутати колеги от ДПС, основно в две неща.

Първото е тяхното мнение, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. Второто е призивът и към вас, медиите, и към нас, да се пази стабилността и сигурността на страната. Съгласна съм по принцип, че България има нужда от сигурност и стабилност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов. Събитията от последната седмици го доказват. Не смятаме, че има стабилност, в която и да е система“, обясни председателката на социалистите.

Тя подчерта, че е разговаряла лично с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, за да му обясни това. По-рано Карадайъ заяви, че няма да участват в процес „стани да седна“ (пак по думите на Доган – б.р.) и че преформатирането на управлението не означава задължително да участват във властта.

След като БСП обявиха решението си, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев коментира, че ще подкрепят вота със свои мотиви, но очевидно Доган е бил прав – ако нямаш коалиционна култура в опозиция, нямаш и такава да управляваш.

1 коментар

  1. Ачанов каза:

    Дългата банкянска ръка и този път успя да се „впие“ в шиите на лидерите на т. нар. опозиционни партии,и да ги задуши до степен,когато всеки трябва да се отърва самостоятелно.Един „безВОЛЯ“пратеник от Варна,беше се запенил преди 4-5 месеца,че ще бъде опонент на герб,че ще оправдае доверието на поддръжниците си,че ще работи за „благото“ на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!Ставайки клиент на прокуратурата с няколко обвинения,варненския гларус се „сви“ под големия герберски чадър,гласува с правилния бутон, след което спряха да го привикват за обяснения.Така се работи другарко Нинова и бизим аркадаш Карадайъ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране