26.11.2015 | 0:01
ДПС обслужи Ердоган за Сирия
Три парламентарни групи напуснаха залата след скандална декларация на Лютви Местан

Абсолютна подкрепа на лансираната официална позиция на турската държава по повод свалянето на руския самолет от Турция обяви в декларация лидерът на ДПС Лютви Местан вчера пред Народното събрание. След прочитането буквално на първите две изречения от декларацията пленарната зала напуснаха възмутени депутатите от БСП, Патриотичния фронт (ПФ) и „Атака“.

„ДПС отчита като безспорен факта, че през последния месец руската военна авиация нарушава турското въздушно пространство многократно“, бяха първите му заключения, които удивително напомняха на официалната позиция позиция на турската страна във връзка с инцидента, изразена от президента на Турция Реджеп Ердоган.

„Налице е информация, че това се е случило въпреки многократните официални предупреждения, отправени към руския посланик и към военния аташе в Анкара“, разказа хронологията от предния ден Местан. Той се позова, че информацията му била от „факти, потвърдени в официалната позиция на НАТО от извънредната среща на посланиците на страните членки“. От ДПС изразиха безпокойство за „нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета“ на която и да е държава – член на пакта, което според тях било нарушаване на пространството и суверенитета на самия Атлантически съюз.

Местан дори обяви, че ДПС стои зад призива на Алианса за „деескалация на отношенията между Русия и Турция и за връщане към политическия диалог“, какъвто призив всъщност няма.
„Участието във военни действия на която и да е държава срещу ИДИЛ не може да преследва като съпътстваща цел защитата на режима на Башар ал Асад“, подчерта Местан позицията на своята партия. Според него „режимът“ не можел да бъде участник в противодействията срещу „Ислямска държава“, защото „точно този режим и т.нар. „Ислямска държава“ са основната причина за военния конфликт в Близкия изток, чиято последица е огромната бежанска криза“.

Веднага след декларацията на ДПС позиция от името на БСП изрази Янаки Стоилов.  „Свалянето на руския самолет е една провокация от страна на Турция“. Това коментира пред журналисти в парламента депутатът от ПФ и заместник-председател на НС Красимир Каракачанов. Той беше категоричен, че по този начин Турция застава на страната на ИДИЛ. По думите му експертите са се произнесли, че самолетът е свален над сирийска територия.

Попитан как ще коментира декларацията на ДПС, той отговори: „За някой тайна ли е, че защитава турските интереси? Мисля, че не трябва да откривате топлата вода. Това е известно отдавна. Бих се учудил, ако ДПС застанат и осъдят опита на Турция да подпомага с действията си ИДИЛ“.
„България има интерес от създаването на тази огромна световна коалиция между Европа, Русия и Америка, за да приключи войната в Близкия изток. Това е интересът на България“, заяви Каракачанов.

Смятам, че двустранните отношения между Турция и Русия трябва на дипломатическа основа да се изчистят, бе коментарът пред журналисти на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той призова за „по-балансирани изказвания, да бъдем много внимателни и да се надяваме, че разумът ще надделее“. По думите му, ако се влиза в спиралата на „взимане на страна в едната или другата позиция на двете държави, можем да изпаднем в неблагоприятна ситуация“.  От думите му стана ясно, че ГЕРБ разчита на  позицията на НАТО, изразена в обща декларация. Внесли сме декларация от ПГ на „Атака“ в деловодството на НС, с която се осъжда престъпното сваляне на руския самолет, каза депутатът Николай Александров. Той обясни, че се предлага проект за обща позиция, чрез която да се осъди актът на турската страна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране