16.08.2017 | 0:01
ДПС опита да заличи участието на Доган в скандала с „Цанков камък“
От движението обявиха, че става въпрос за „фалшиви новини“, но замълчаха за хонорара на лидера си

Обвързването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с възобновения скандал около хидровъзела „Цанков камък“ предизвика гневна реакция от страна на движението, което вчера категорично отрече всякакво участие на водача си в спорния проект. „Д-р Доган не е и не следва да бъде свързван нито с проекта „Цанков камък“, чийто консултант не е и никога не е бил, нито с каквито и да е други спекулативни твърдения“, обявиха от партийния пресцентър в специална позиция. Без да отрекат обаче другите факти около скандала – че лидерът им е сключил договори като мениджър на проучванията за близо 2 млн. лв., засягащи 4 хидроенергийни проекта. Единият от тях е непосредствено свързан с „Цанков камък“.

Пиарите на ДПС твърдят, че става въпрос за „фалшиви новини“. Целта била „отклоняване на общественото внимание от корупционните скандали и управленската безпомощност и некомпетентност, които белязаха първите 100 дни на правителството“.

Но фактите очертават по-сложна картина. През март 2010 г. тогавашната парламентарна комисия срещу корупцията и конфликта на интереси образува преписка срещу Доган въз основа на медийни публикации за получени от него хонорари по консултантски договори с Института по минно дело, притежаван от „Минстрой холдинг“. Комисията излиза с доклад, че водачът на ДПС е нарушил закона за конфликт на интереси, защото не е декларирал договорите, и се обръща към Върховния административен съд.

В хода на делото е установено, че Доган е сключил четири договора за хидрогеоложки проучвания на обектите „Проект Тунджа“, каскада „Доспат-Въча“, „Баташки водносилов път“ и каскада „Горна Арда“. За изпълнението им получава общо 1 955 830 лв., които са обявени пред НАП. Важното тук е, че „Цанков камък“ е елемент от каскадата „Доспат-Въча“, и според протоколите дори председателят на съда напомня, че хидровъзелът има отношение към 4-те договора.

Адвокатът на парламента сочи, че договорите са „бланкетни по своя характер, без каквато и да било конкретика, свързана с необходимостта от специални знания“. И тълкува това като знак, че фирмата е разчитала на участието на Доган в политиката и управлението на страната. Напомня и за договора между държавата и „Минстрой“ за „Цанков камък“, сключен, докато ДПС е мандатоносител. Защитата контрира, че „Доган създаде идеен проект за потенциален инвеститор и това няма нищо общо с хидроинженерството“.

Съдът не открива доказателства за пряка връзка между дейностите, които Доган е изпълнявал по договорите, и изграждането на хидровъзела. Нито, че лидерът на ДПС е оказвал влияние върху националната енергийна политика в частна полза. И го оневинява по обвинението в конфликт на интереси. На предния етап на делото, когато е разглеждано от тричленен състав на ВАС обаче, съдията докладчик изразява несъгласие и дори цитира известното изказване на Доган, че „разпределя порциите в държавата“.

Вчерашните твърдения на ДПС се сблъскват и с изказвания на партийни дейци. Според бившия депутат Камен Костадинов „Цанков камък“ е сред любимите бизнес проекти на Доган. На 17 април 2007 г. Костадинов обяснява, че хидровъзелът е изграден с личното съдействие на Доган.

А собственикът на „Минстрой“ Николай Вълканов обяви, че у Доган „има някаква страст и чете много за производство на електроенергия от вода. За първи път ще споделя, че идеята за язовир „Тунджа“ е на Ахмед Доган“, разказа бизнесменът. През юни 2012 г. Николай Вълканов казва: „В България има само 10 човека, които имат познания по хидроенергетика, и един от тях е Ахмед Доган.“ А за изплатения хонорар обяснява: „не е имало задкулисие, всичко е било по правилата. Трябваше ли да му платя хонорара под масата?“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране