30.04.2016 | 0:41
ДПС рязко ще завие към БСП с партньор ДСБ
"Много шум за нищо". С тази "пиеса" Борисов обобщи поправките в Изборния кодекс

„С приемането на поправките в Изборния кодекс става ясно, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалицията, не може да има съвместна работа. От вчера започна изграждането на истинската опозицията като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ) – БСП, ДПС и ДСБ“, заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ. От думите му стана ясно, че ДСБ е партията, която „точни нож в гърба“ на ГЕРБ, с БСП и ДПС са бъдещата коалиция, която ще се бори срещу партията му.

Попитан коя е ясната разделителна линия между ГЕРБ и ДПС, той заяви, че след гласуването за секциите в чужбина вчера те нямат вече никаква надежда, че могат да бъдат в управлението с ГЕРБ. „ДПС рязко ще завие към БСП с много удобния партньор ДСБ. С такъв партньор на ГЕРБ в управлението като коалиционен партньор в РБ (б.а. – ДСБ) на нас не ни трябват врагове“, заяви Борисов.

Борисов обрисува и какво би станало, ако правителството му падне оставка и има предсрочни парламентарни избори: три месеца служебно правителство, избори през август, а през есента – сутрин преговори за правителство, а вечер да се карат на дебатите на президент. Според него никоя партия реално не искала предсрочен вот, а „просто дразнят“ и били „безотговорни към народа си и държавата си“.

„ГЕРБ понася удари и компромиси, заради „голямото“, наречено стабилност“, заяви Борисов. И допълни, че се надява АБВ да останат стабилни, тъй като с вицепремиера Ивайло Калфин работели много добре.

„Много шум за нищо“. С тази „пиеса“ Борисов обобщи поправките в Изборния кодекс, приети тази седмица от парламента. И допълни: „На практика цялата тази какафония, която се създаде…. имаме задължително гласуване, което изобщо не е задължително; референдумите си останаха постарому; секциите (в чужбина – б.а.) са постарому, квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати“.

По думите му ГЕРБ въобще не искали да пипат Изборния кодекс и дори направили най-важните за тях избори – местния вот миналата есен, по „кодекса на Мая Манолова, БСП и ДПС“, но сега го отворили заради електронното гласуване и другите партии тръгнали да променят кой каквото бил обещал на избирателите си.

„Никой не чух това да го каже, а чух, че ГЕРБ искал да си търси служебна победа. Манипулация и лъжа“, заяви Борисов.

От думите му – „Мишо Миков“, БСП и патриотите предложили референдумът да е в различен ден от изборите, а той бил против, защото щели „да струват едни допълнителни 20 млн. лв.“. Но иначе били прави и даде пример: „Все едно да има футболен мач Реал Мадрид-Барселона и тогава да направиш концерт. Как ще разбереш дали хората са отишли за концерта или за мача?“.

Борисов направи лапсус и обърка Изборния кодекс с Наказателния, а после заяви: „Те (депутатите – б.а.) малко го направиха като Наказателен кодекс Изборния кодекс с думата „задължително гласуване“, но то никак не е задължително. След като няма санкции. И то след два последователни избори – това са 10 години за президентските. Толкова е отлагателно във времето, че на практика не е задължително“.

От думите му стана ясно, че ограничаването на гласуването в чужбина било „тежък компромис и удар срещу ГЕРБ, защото в чужбина има над 40 000 души, гласували за ГЕРБ.“ А след поправките сега хората в чужбина трябвало да са доволни, тъй като щяло да има повече секции в посолствата и консулските служби, в които да гласуват.

Борисов приписа на ГЕРБ единствено идеята за по-кратка предизборна кампания – 21, а не 30 дни, която не бе приета. Попитан защо се е намесил за Изборния кодекс, премиерът обяви: „От малък съм свикнал да си правя всичко сам. Много лесно беше към президента да се припратят текстове и после всички да грачим срещу него – едните: „Наложи вето!“, другите: „Не наложи“ и винаги да е виновен той!“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране