20.11.2016 | 21:57
ДПС ще има не повече от 250 000 гласа, Карадайъ провали партията
Според бившия зам.-шеф на движението спадът в гласовете му ще продължи

Бившият зам.-шеф на ДПС Осман Октай прогнозира пред Клуб Z, че на следващите парламентарни избори движението ще има не повече от 250 хил. гласа. Октай се позова на спада, който регистрира партията на президентските избори в сравнение с парламентарните – от 487 134 преди 2 години на 253 726 гласа сега. „За пръв път след 1990 г. на всякакви избори ДПС изпада под 300 хил. гласа“, заяви Октай.

И изтъкна, че това се е случило, въпреки тоталния контрол на движението в секционните комисии – както в смесените райони, така и в Турция. Отговорност на провала е настоящият председател Мустафа Карадайъ, наричан иронично  „Щрауса“ от Ахмед Доган.

Спадът на гласовете на ДПС в страната обаче не се дължи на ДОСТ, най-малкото защото те все още нямат структури, особено в Севроизточна България. Октай изтъкна, че в Шуменско, Разградско, Силистренско и Русенско е имало анти ДПС обединение на местни българи и турци. Според него този процес е започнал още на последните два местни вота. „ДПС загуби Дулово с независим кандидат д-р Юксел Ахмед, подкрепен от десни формации. Още тогава казах, че случаят Дулово ще се разширява в съседни общини. Местните българи, заедно с образованите местни турци, излъчиха и подкрепиха независим кандидат, за да елминитрат мафията на Доган в Исперих, Кубрат, Никола Козлево, Вятово“, каза Октай.

Според него корените на тези обединения са още в събитията през 1989 г. „По време на майските събития, когато имаше убити хора в тези протести, българите и турците заедно протестираха срещу смяната на имената. Това обединение между българи и турци уплаши Тодор Живков, той не успя заради българите в тези протести да ги смаже. Тогава отвори границите и тръгна голямата екскурзия. Турците които заминаваха оставиха имуществата си на българите. Това се случваше тогава. Години наред БСП, използвайки модела Доган, вмени колективна виновност на българите. Затова никой не се връща към този исторически момент на обединени българи и турци там. Не им върши работа. Прикриват истинските виновници от БКП“, коментира Октай.

Според него българските власти е трябвало да обърнат внимание на тези хора, да им подадат ръка, а това досега не се е случило. Въпреки това обаче в тези общини масово Цецка Цачева е водела на първи тур в чисто турски села. За разлика от други президентски избори, сега ДПС са искали да постигнат максимална мобилизация, но са претърпели неуспех, смята още Октай.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране