28.09.2017 | 0:01
Драмите на ГЕРБ в Хасково – заради санирането
Роднинските връзки и интересите на Делян Добрев станаха причина за бойкота към кмета Добри Беливанов

Причината за внезапния отказ на ГЕРБ от кмета им в Хасково Добри Беливанов се оказа санирането и по-конкретно роднинските обвързаности на гербаджийския депутат и ексминистър Делян Добрев. Партията призна, че напрежението ескалирало, след като кметът прекратил конкурсите за секретар на общината и за началници на няколко дирекции, мотивирайки се с възражения по процедурата от отпадналите кандидати. Беливанов счел жалбите за основателни и обявил конкурсната процедура за незаконосъобразна.

Прекратените конкурси са за директори на дирекциите „Администрация и правно-нормативно обслужване“, „Финансово-счетоводни дейности и бюджет“ и „Икономика и стопански дейности, управление на общинската собственост“ в общината. Доскоро финансовото звено в общината оглавяваше първата братовчедка на Добрев Росица Гаргова. Нейният съпруг пък, освен общински съветник и шеф на комисията по финанси, е съсобственик на фирмата „Еко Традекс Груп“.

Въпреки забраната за подизпълнители в поръчката, компанията санира детска градина в Хасково в нарушение на договора за еврофинансиране, спечелен от други фирми. „Еко Традекс Груп“ е в топ 3 на санирането в България и е спечелила обществени поръчки за над 100 млн. лв.

Интересите на Добрев прозират и от негово интервю. Гербаджията изразява съжалението си за двамата напуснали зам.-кметове Евгени Консулов и Милена Трендафилова. „Всичко, което се случи в града през последните 2 г., се дължи на тях. Визирам санирането на 100 блока с договори с етажната собственост, когато Консулов, Трендафилова и общински съветници от ГЕРБ обиколиха жилищните блокове и лично убедиха хората да се включат в програмата. Зам.-кметовете лично отговаряха за това програмата за саниране да бъде успешна. Община Хасково има 100 млн. лв. само по тази програма“, изпусна се Добрев. Той допълва, че към Хасково са заминали още 30 млн. лв. „за две ремонтирани вече училища и 6 детски градини и много други проекти с европейско финансиране“. Въпросните сгради са санирани точно от фирмата на зет му.

„Община Хасково е подчинена на един приятелско-роднински кръг на областния координатор на ГЕРБ и депутат от управляващата партия Делян Добрев. През 2015 г., когато Добри Беливанов печели кметските избори, назначава на ключови позиции кум, зет и кумата на г-н Добрев“, обобщи вчера депутатът от „БСП за България“ Елена Йончева. Тя уточни, че кумата на Добрев е секретар на общината, а кумецът му е зам.-кмет. Вторият зам.-кмет пък е негов бивш съдружник и съученик, кумовски са отношенията му и с председателя на ОИК. „Кадрувал съм в община Хасково, защото ГЕРБ спечели изборите там. Добри Беливанов спечели благодарение на кампанията и подкрепата на ГЕРБ. А зам.-кметовете, за които се твърди, че съм им кум, бяха обявени още преди изборите. Наистина съм кум на единия от зам.-кметовете Евгени Консулов“, призна си Добрев.

В опит да се оправдае, гербаджията опита да намеси и БСП. Той обяви, че кметът Беливанов бил под влиянието на местния бизнесмен Иван Стаматов, „бивш депутат, тясно свързан с левицата, „златният пръст“, осигурил гласуването на кабинета на Сергей Станишев“.

Стаматов наистина е бил депутат в 40 НС, обаче от БНС. Съпредседатели на парламентарната група тогава са Красимир Каракачанов и Стефан Софиянски. При поименното гласуване дали вотът за кабинета на Станишев през 2005 г. да е таен или явен, Стаматов и Евгени Жеков от БЗНС-НС заедно с Николай Кънчев от ВМРО подкрепиха тайното гласуване.

Чрез фирмата си „Монолит“АД Стаматов явно разбърква финансовите схеми на Добрев и компания около санирането, се говори в Хасково. Запознати твърдят, че дружеството изпълнява поръчки за над 1,6 млн. лв. Името му се свързва и с консорциума „Марсастика“, който също е взел над 17,7 млн. за саниране. „Добри Беливанов ми е приятел от 30 г. От година не съм стъпвал в Община Хасково. Не съм се виждал с него и изобщо не ме интересува какво правят там“, коментира бизнесменът.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов също охули кмета Беливанов. И той визира санирането на блоковете, но се оплака от „забавяне поради липса на енергия и желание за успех“ от Беливанов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране