01.07.2016 | 14:40
„Дупнишката популярна каса“ фалира, стотици изгоряха, прокуратурата мълчи
Разследват 38 жалби срещу фалиралата пирамида

Стотици хора, вложили спестяванията си в „Дупнишката популярна каса“, се оказват измамени с хиляди левове.

Хората са били прилъгвани с обещавана висока лихва, по-висока дори от тази във фалиралата КТБ – 14%. На някои дори стигала до 18% годишно. Това разказаха потърпевши пред Нова телевизия.

Първоначално всичко вървяло нормално. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат още пари и да привлекат нови клиенти за „Дупнишката популярна каса“.

И така до юни тази година, когато фалшивата банка фалирала и била обявена в несъстоятелност, а собствениците й изчезват и стават неоткриваеми за контролните и правораздавателните органи, но продължават да работят и да раздават бързи кредити.

Потърпевшите са загубили различни суми – един 200 000 лева, друг 150 000 лева, трети 55 000 евро и така нататък .

Едни са продавали имоти, за да вложат пари в касата. Други превеждали част от пенсията си, за да натрупат достатъчно спестявания за ремонт у дома. Трети влагли в касата парите на децата си, които им превеждали от чужбина.

Историята на пенсионера Емил

Емил Лазаров е пенсионер. Изгорял е с 50 000 лева в „Дупнишката популярна каса“. Подвел се по високата лихва.

„Случайно минах оттам  и гледам на таблото – годишна лихва от 14 %. По това се подведох“, разказа Емил Лазаров пред Нова телевизия.

Без много да му мисли внесъл първите 20 000 лева от спестяванията си. Подписал договор, но не го прочел. После видял, че популярната каса е регистрирана като кооперация, а той е вписан като неин член.

В началото всичко било наред и Емил Лазаров получавал лихвите си. Затова внася още 30 000 лева. За три години получава над 8000 лева от лихви.

И така до юни тази година, когато офисът затворил и Емил Лазаров разбрал, че „Дупнишката популярна каса“ е фалирала.

На адреса в Пловдив, където е седалището на сдружението, няма никой. Телефонът за връзка е изключен. Собственикът на фирмата не е открит и в апартамента му в Дупница.

От април има подадени 38 жалби в прокуратурата, реакция няма

В районната прокуратура в Дупница има внесени 38 жалби от потърпевши.

Първата е подадена още на 11 април – преди касата да фалира, но развитие по случая няма. Един месец районната прокуратура в града не предприема нищо, разказа една от ужилените пред Нова телевизия.

Хората са убедени, че собствениците на „Дупнишката популярна каса“ са покровителствени от високо и за това не се предприема нищо.

Те са пуснали жалби до главния прокурор Сотир Цацаров и настояват за неговата намеса.

Писали са и на премиера Бойко Борисов, до БНБ, до Националната агенция по приходите и на редица други държавни институции. Отвсякъде мълчание, твърдят потърпевшите.

По думите им в същото време собствениците на фалиралата каса продължават да раздават и събират бързи кредити, недалеч от мястото, където е затвореният офис на „Дупнишката популярна каса“.

А Емил Лазаров, който е доведен до отчаяние, заплашва да се самоубие – публично пред държавните институции, които не си вършат работата или просто си затварят очите са безобрзията под носа им, които стават в центъра на града.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране