17.11.2018 | 0:01
Две трети от българите ще пазаруват в Черния петък
Водеща е категорията дрехи и обувки

Предпоследният петък на ноември, който тази година се пада на 23-и, е известен като Black Friday или Черен петък – ден, в който магазините правят големи намаления на стоките и се дава старт на атрактивните отстъпки за празничния сезон.

Традицията идва отвъд океана и макар че е сравнително наскоро внесена у нас, се радва на огромна популярност. 94% от българите знаят какво представлява търговската кампания Черен петък и 2/3 от тях планират да се възползват от многобройните оферти. Това сочи ежегодното проучване за нагласите преди Черния петък, направено от Kantar Millward Brown. Интересен извод от националното представително проучване е, че докато в доста страни Черния петък се асоциира с опашки и надпревара в магазините, у нас се възприема основно като онлайн кампания – това е мнението на 67,9% от анкетираните. Традиционните магазини също участват с намаления, но очакванията за изгодни покупки и автентично Black Friday преживяване са насочени основно към електронната търговия.

Проучването отговаря и на въпроса кои ще са най-търсените продукти. Водеща е категорията дрехи и обувки, към нея са се насочили 58,1% от купувачите. Следват спортните стоки, козметиката и малките домашни електроуреди. Мобилните телефони, телевизорите и компютрите си остават предпочитан избор, особено сред мъжете. Освен в продуктите за красота като парфюми и козметика, дамите пък ги превъзхождат и в търсенето на детски стоки и играчки.

На въпроса колко пари възнамеряват да похарчат по време на Black Friday 2018 близо 57% от анкетираните посочват сума между 100 и 700 лв., като 22,1% от тях са предвидили между 200 и 400 лв. за пазаруване по време на кампанията. Любопитно е, че 8,9% имат намерение да направят покупки между 1500 и 2400 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране