07.07.2015 | 13:06
Дянков да каже кой е натискал парламента за Искров
Цв. Цв. в "страната на чудесата"

Водещ: Добро утро, господин Цветанов.
Цветан Цветанов: Добро утро.
Водещ: Как сте?
Цветан Цветанов: Благодаря, добре.
Водещ: Следите ли какво се случва в Гърция?
Цветан Цветанов: Разбира се, това е тема, която следи цяла Европа, така че няма как и България да не я следи, която е съседна държава на Гърция.
Водещ: Гледахте ли предаването ни вчера, когато на гости на беше ваш бивш колега, ако така можем да кажем, от предишното управление?
Цветан Цветанов: Да си призная честно сутрешни блокове не гледам.
Водещ: Защо?
Цветан Цветанов: Защото имам толкова много работа и от 08:00 до 20:00 часа съм по тема „местни избори, парламентаризъм, парламентарни теми“ и т.н.
Водещ: Виждам, че сте подготвили графика и за местните избори, но не мога да нe започна с това, което каза вчера Симеон Дянков, а именно за това, че през 2009 година, нещо, което обсъждахме и с Мартин Заимов, Иван Искров е останал на поста шеф на БНБ под натиск, трябвало е да бъде Калин Христов, но в последния момент Кандидатурите се сменят. Имало ли е натиск?
Цветан Цветанов: Винаги, когато има избор за такава висша длъжност в държавата партия ГЕРБ винаги се е стремяла да има политически консенсус, защото знаете колко много са внушенията и спекулациите, които се правят при подобен избор и точно за това е и това, което правим сега в момента. Знаете, че всичките кандидати за управители на БНБ минаха през всичките парламентарно представени групи, за да могат действително да представят своята визия за бъдещото управление на БНБ.
Водещ: Сега да, но как е било през 2009 година да чуем господин Дянков.
Водещ: Кой според вас е виновен за кризата в КТБ?
Симеон Дянков: Мисля че изцяло това е грешка на господин Искров. Друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор.
Водещ: Кой е бил предложен още?
Симеон Дянков: Калин Христов, не още, той беше предложението и от нашата страна, и от страна на ръководството на ГЕРБ. Смятам също, че той би се справил много по-добре. Беше доста общо широко предложение.
Водещ: А защо не се случи тогава това назначение?
Симеон Дянков: В самия парламент станаха промени. Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството успя да направи тази промяна в последния момент.
Водещ: Добре, поне да го кажем така: Коя политическа сила е стояла зад господин Искров тогава?
Симеон Дянков: Не политическа сила. Не беше парламентарна сила, това беше интересното, това се опитвам… Не беше в разговори в ръководството на ГЕРБ, просто изведнъж в самия парламент се смени гласуването кой да бъде гуверньор.
Водещ: Ако се върнем назад ГЕРБ критикува Искров, но в един момент го избира и това преобръщане е интересният момент.
Симеон Дянков: Всички гласуваха за него, ако си спомняте, не беше просто ГЕРБ. Изведнъж всички се оказа, че харесват работата, която е била направена, а още тогава имаше значими грешки.

Водещ: Още тогава е имало значими грешки, но една конкретна фигура извън правителството е решила той да остане, помните ли коя е тази фигура, защото, простете ми, не помня?
Цветан Цветанов: Аз специално не мога да си спомня за подобна фигура и смятам, че беше коректно, ако бившият колега, вицепремиерът Дянков беше точен и беше назовал точно името.
Водещ: И той непожела да го назове, но няколко пъти повтори „фигура, не е парламентарно представена“.
Цветан Цветанов: Това, което мога да заявя категорично от дейността си в управленския мандат 2009-2013 година, знаете че финансовият министър е този, който работи предимно с БНБ и аз поне не съм забелязал напрежение между Иван Искров и Симеон Дянков в периода, когато той беше вицепремиер и министър на финансите. Така че днес да говорим по този начин смятам, че е некоректно, и типично за българските стандарти в политиката, когато на някой вече му изтича мандатът започваме веднага да фокусираме вниманието си върху него.
Водещ: Спомена за няколко търкания.
Цветан Цветанов: Момент, аз искам да споделя нещо друго. За мен по-важно е в момента да направим така, че изборът да бъде максимално демократичен, максимално прозрачен и точно това са стъпките, които направи ПГ на ГЕРБ в последните 20 дни и съм убеден, че пак ще има спекулации и внушения за избора на нов управител на БНБ. Но сами разбирате, че трябва да бъде направен този избор от българския парламент няма как да не се съобразява с абсолютно всички парламентарни групи, за да търсиш максимално широката подкрепа.
Водещ: Да, но отново сме свидетели на политическа амнезия, нито Симеон Дянков помни, нито вие помните кой е осъществявал натиска, вие дори не помните за натиск. Много странно защо ще го споменава, ако не е имало такъв.
Цветан Цветанов: Аз не съм чул и не съм видял лично някакъв политически натиск. Обсъжданията, които са били в парламентарната група и в ръководството на партията бяха действително за евентуална възможност за Калин Христов, но в последствие от това, че другите парламентарно представени групи се обединиха около евентуалната кандидатура, повторен мандат на Иван Искров застана и ПГ на ГЕРБ. Защото знаете, че в началото на мандата, когато имахме толкова много проблеми, които трябваше да бъдат решавани като последствия от тежката финансова икономическа криза повече от всякога ние искахме да няма сътресения в банковия сектор, и сами разбирате, че това е била политиката, и това сме го доказвали във всичките тези години.
Водещ: А смятате ли, че Иван Искров носи пряка отговорност за случая КТБ?
Цветан Цветанов: Разбира се, че контролът е занижен и знаете, че единствената институция, която е компетентна да осъществява контрол върху банковия сектор това е БНБ. И в тази посока разбира се, че съм солидарен с всички тези констатации и мнения, които бяха направени в последната една година.
Водещ: Въпросът е дали ГЕРБ го отчита като своя грешка за това, че е застанала твърдо зад Иван Искров?
Цветан Цветанов: Разбира се, че сега можем да го отчетем като някаква грешка, но в периода, когато влизахме за първи път в управление, в управленски мандат сами разбирате, че не може да премахнеш абсолютно всичко и да кажеш, че от днес започва броенето в политическия живот на страната. И в тази посока вие знаете, че и за избора на главен съдебен инспектор три години, три парламента не бяха в състояние да направят този избор, сега обаче точно този парламент и точно най-голямата парламентарна група на ГЕРБ, заедно с всичките останали парламентарно представени групи успяхме да подкрепим и да изслушваме възможно най-достойния от кандидатите, които бяха за главен съдебен инспектор.
Водещ: Добре, господин Цветанов, ще питаме всеки един от ГЕРБ, но отново да кажем имало ли е фигура извън парламента, извън вашия политически кабинет, който е осъществил натиск за това Иван Искров да остане на поста си?
Цветан Цветанов: Аз не знам да има осъществен натиск, а и познавайки добре премиерът Борисов не смятам, че той би се поддал на такъв.
Водещ: Добре. Виждам, че отново част от кандидатите ви, които бяха през 2011 година отново ще бъдат кандидати за кметове, някои от тях неуспели да преборят местните кметове. Помня този в Гоце Делчев, защото именно аз отразявах там изборите. Кои са другите, които ще влязат в битка.
Цветан Цветанов: Първо искам да благодаря на целия екип, с който работя през последните 3-4 месеца, относно концепцията и това, което вчера представихме като слоган на кампанията. Искам преди всичко да благодаря на всички структури на ПП ГЕРБ в цялата страна, защото от днес те вече получават и съответните указания за създаването на съответните общински и областни щабове. И както винаги досега партия ГЕРБ се подготвя много сериозно за всеки един избор.
Водещ: Вие ли пак сте двигателят на всичко, което се случва около изборите?
Цветан Цветанов: Аз просто съм председател на предизборния щаб за поредна осма година и това е цялостната концепция, която беше разработена през последните няколко месеца. Това е графикът, по който вече ще започнем предизборната си кампания от 25 септември.
Водещ: Депутати стават кметове пак.
Цветан Цветанов: Осем са депутатите, които са номинирани като възможност да бъдат кандидати за кметове. Все още не е излязло решението на Изпълнителната комисия, но като цяло и гледайки протоколите, защото тук са всичките 265 общини със съответните всички кандидати и номинации, които има в цялата страна и мога да ви уверя, че кметовете и кандидатите за кметове, които предлага ПП ГЕРБ се надяваме, че ще получат най-широката обществена подкрепа, защото имаме видими резултати. Ако направим един преглед на последните няколко години, и ако вие си припомните много внимателно 2005 година в какво състояние беше София, когато Бойко Борисов стана кмет на София и сега това, което наблюдаваме като градация в столицата, виждате, че има много подобрения, които трябва да бъдат отчетени и не трябва да ги възприемаме като някаква даденост. Защото само ще дам за пример, че има много общини, които в първия си мандат колегите кметове се сблъскаха с много проблеми, относно натрупаните дефицити. Давам за пример една Община Смолян – дефицитът, с който започна в началото мандата си Николай Мелемов беше 26 милиона лева, сега към настоящия момент този дефицит вече е стопен на около 7 милиона и се стараем действително с по-малко финансови средства да има повече ефективност и повече придобивки за хората.
Водещ: Коя е общината – бастион, където искате да пробиете?
Цветан Цветанов: Разбира се, че за нас представляват най-голям интерес областните райони, областните центрове, където има предимно смесено население.
Водещ: За Кърджали избрахте ли?
Цветан Цветанов: За Кърджали, да, имаме си наш кандидат, Илия Илиев, който към настоящия момент е областен управител, една изключително силна кандидатура и съм убеден, че с подобен подход на идентичност, на политическа отговорност можем да дигнем кандидатите си във всички населени места.
Водещ: Господин Цветанов, обикновено сме свидетели на това, че по градовете коалициите са малко по-различни или поне вие, партиите се събирате по един друг принцип – обществени поръчки, пари, разпределение, нещо, което на национално ниво не го виждаме, но вие с кого ще сте близки, с кого ще играете?
Цветан Цветанов: Единствените близки, на които ще разчитаме това са избирателите на всичките тези населени места, които ще трябва да изберат най-достойният и най-подготвеният кмет и точно за това нашата кампания ще бъде лице в лице, както традиционно ще бъдем позитивни, ще бъдем градивни. Знаете, че никога досега не сме подхождали агресивно в кампанията с черен пиар, но това е стил и практика за други политически наши опоненти, които знаят, че не могат да привлекат избирателна активност, а могат единствено да отблъснат. Не е необходимо да ви припомням и „Костинброд“ беше същият сценарий, който беше подготвен от нашите политически опоненти.
Водещ: Казахте между другото, че не гледате много сутрешни блокове, но доста дълго време правихме темата със Сатовча и нещата, които се случват там – раздаване на обществени поръчки. Мария Цънцарова беше правила подобно разследване и там обаче изникна вашето име, защото стана въпрос за приближеност между кмет на ГЕРБ и кмет на ДПС, за това, че често ходите в този регион.
Цветан Цветанов: Няма как да не излиза моето име… Аз ходя във всички райони достатъчно често и няма как кметове, които са от ПП ГЕРБ или общински съветници, знаете че аз съм човекът, който съм обиколил по 5-6 до 8 пъти във всяка една община и всяко едно населено място.
Водещ: Да, но хората казват ГЕРБ и ДСП на национално ниво го играят, че са врагове, но в региона са си много близки и са един до друг, ръка за ръка.
Цветан Цветанов: Вие как си представяте участието в политиката – да бъдем всичките мразещи, отблъскващи се или да търсим възможности да правим общи политики в населените места, където общинските съветници са тези, които определят каква ще бъде политиката на кмета? Сами разбирате, че когато има добри предложения, които са в интерес на хората, аз смятам, че и в момента ние подкрепяме предложения на опозицията, когато се направят законодателни инициативи, и на БСП – Лява България, и на ДПС, и на БДЦ.
Водещ: По места?
Цветан Цветанов: Не, говоря на национално ниво, а за места и по-специално за село Плетена, където беше визирано моето име – да, действително аз съм посещавал многократно само по партийна линия това населено място. Беше направена, доста добре тиражирана агитация, че всъщност аз съм ходил там на лов. Първо да ви призная и когато има подобни изказвания…
Водещ: Значи сте гледали все пак.
Цветан Цветанов: … аз не съм ловджия и никога не съм ходил на лов и нямам никакво намерение да ходя на лов, защото имам толкова ангажименти партийни, служебни и разбира се все пак трябва да отделям необходимото време и на моето семейство, на което за съжаление съм длъжник.
Водещ: Добре. Как сте сега, след като съдът отмени присъдата и върнаха делото ви?
Цветан Цветанов: По принцип съм концентриран във всички тези неща, които трябва да направим и това, което правим в момента, така че…
Водещ: Няма край тази одисея.
Цветан Цветанов: Вижте надявам се, че един невинен човек не може да бъде осъден. Съжалявам, че отново трябва да се повтарям в задаването на подобен въпрос, но след като това сте преценили и вашите продуценти аз съм длъжен да отговоря и на този въпрос.
Водещ: Питаме ви, защото си беше новина, последните дни голямо чакане беше решението на ВКС какво ще бъде.
Цветан Цветанов: За мен няма абсолютно никакво значение…
Водещ: Приемате ли, че българският съд е бил небезпристрастен в предишните си решения?
Цветан Цветанов: Съобразявам се с решението, което излиза от българския съд на последна инстанция.
Водещ: А с особеното мнение на един от съдиите?
Цветан Цветанов: Разбира се, че всеки един има право на мнение, но сами разбирате, че има мнозинства, които формират окончателното решение.
Водещ: Добре. Финално да кажем за колко общини се борите?
Цветан Цветанов: Над 100, имахме 10 областни кмета 2007 година, имахме 14 областни кмета 2011 година, сега ще се борим от 14 до 18 областни кмета и над 100 кмета, над 1700 общински съветника, към настоящия момент имаме 1601, а 2007 година имахме 993-а.
Водещ: Добре, запазваме си тези числа, за да може след това да ги сравним с резултатите.
Цветан Цветанов: Мисля че те ще бъдат по-добри от това, което дадох като прогноза.
Водещ: Благодаря.
Цветан Цветанов: Благодаря ви.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране