06.07.2015 | 10:10
Дянков: Искров беше преизбран за управител на БНБ под натиск
Промяната направи в последния момент значима фигура в парламента, разкри бившият министър

Иван Искров преизбран на поста си като управител на БНБ под натиск, но не от Европа. Това разкри пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

„До последния ден, в който вървеше този дебат, друг човек беше предложен и трябваше да се гласува за гуверньор. Калин Христов беше кандидатът и от наша страна, и от ръководството на ГЕРБ”, каза Дянков.

Христов обаче не е назначен, тъй като по думите на бившия министър в парламента са станали промени. „Една сравнително значима фигура в парламента, извън правителството, успя да направи тази промяна в последния момент”, посочи само Дянков, без да казва имена.

„Сравнително явно е през 2009 г. кои бяха активните хора в парламента”, уточни само бившият министър. Според него кризата с КТБ е изцяло грешка на Иван Искров, тъй като той е имал задачата да пази банковата стабилност.

През 2009 г. активите на КТБ растат, но в първите две тримесечия, когато все още на власт беше правителството на Сергей Станишев, каза още Дянков. Той отчете като своя грешка като финансов министър, че е говорил доста, а за успех посочи финансовата дисциплина.

С Бойко Борисов спорехме за много неща, виждахме се сутрин рано и вечер късно, спорихме главно за бюджет и кога да влезем в еврозоната, отбеляза още Дянков. Сега двамата се чували рядко. „Гледам да не го притеснявам, Видяхме се в края на февруари, когато ми излезе първата книга, и говорихме дълго за Гърция”, заяви още Симеон Дянков.

По темата за кризата с Гърция бившият финансов министър е на мнение, че нищо не се променя от референдума, който се проведе вчера, освен че позициите са доста по-изострени. Ципрас беше обещал, че до два дни ще отворят банките и ще има споразумение, която няма да стане, сигурен е Дянков.

Според него нито Атина, нито Брюксел искат Гърция да излезе от еврозоната. Той прогнозира, че на някакъв етап със сигурност ще има опрощаване на дълговете на Гърция – може би след година или две. 30 години гърците са живели над възможностите си, в дълг. За една или две години няма как едно правителство да свърши всичко занапред, подчерта Дянков.

Не мисля, че тази година поне ще видим вълна от българи, които се връщат от Гърция, всички ще изчакат, смята още Дянков.

3 коментара

  1. Вива каза:

    Да бе под натиск. А сега няма ли пак натиск за Радев? Даже и законите му ги промениха, за да са му по мярка. Типично налагане и назначаване на поредната калинка без никакъв реален опит в истинска среда, а само чиновническа кариера. Та това не е ли отново налагане на определена кандидатура? Или за Радев може, ама за Искров било налагане. Че да не би някой да го е заставил с нов в гърлото Дянков? Защо си е мълчал като мухоморка толкова време, а?

  2. Стенли каза:

    Ами кажи име, де! То така празни приказки на всяка селска пейка вървят. Без доказателства нищо не струват.

  3. Чери каза:

    Така, така, струва ми се, че понеже си тръгва Искров им се струва лесно, ако може да обере всичко негативно, но знаем, че
    това просто не е истината.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране