11.06.2018 | 12:57
Дянков за еврозоната: Сега или никога!

Сега е не само правилният, но и единственият момент в близките 5 години, когато България да кандидатства за членство в еврозоната. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков, след като премиерът Бойко Борисов обяви намеренията на правителството до две седмици да кандидатства за предварителния механизъм ERM II.

Според Дянков приемането на страната във валутния съюз ще премахне веднъж и завинаги темата дали България е на първа скорост в Европа или на втора.

„Това е единственият ни шанс, тъй като страната в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС“, аргументира се ексминистърът на финансите.

По думите му цените няма да се увеличат след въвеждането на еврото като официална валута.

Големите рейтингови агенции ясно са дали да се разбере, че веднага ще повишат рейтинга на страната с едно ниво, ако само кандидатства за „чакалнята“, разясни още Дянков пред NOVA.

„В момента германци и французи ни плашат да не тръгваме, но ако ние кандидатстваме, не могат да ни откажат, защото отговаряме на всички критерии. И според мен сега трябва задължително да тръгнем“, допълни той.

В средносрочна перспектива Дянков не очаква финансова криза нито у нас, нито в Европа. Според него следващите 3-5 години ще са период на икономически растеж

Бившият министър на финансите се спря и на темата АЕЦ „Белене“, след като миналата седмица парламентът „размрази“ проекта за втора атомна централа.

„Това е поредното търсене на „теле под вола“. Никога в ЕС не е разрешавано на китайски инвеститор да изгражда атомна централа и това никога няма да стане. Две държави преди нас са опитвали – Словакия и Унгария, и там щом разговорите с ЕС са започнали, са спрели. Шансът на България да има такъв инвеститор, което за мен е лоша идея, е нулев, коментира той. В Брюксел е ясно, че комбинацията от съветска технология и китайски инвеститор в ЕС няма как да се случи“, коментира Дянков.

Той подчерта, че проектът или ще бъде реализиран от европейски инвеститор, или АЕЦ „Белене“ няма да има.

„Губи се ценно политическо време и повдигането на темата за пореден път е само политическа атракция“, посочи Симеон Дянков, според когото никой инвеститор няма да се съгласи на такъв огромен проект без държавна гаранция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране