15.12.2019 | 0:12
Eдва 2 от 27 марки български шоколад на пазара са истински шоколад
Всички 27 марки са сглобени от какаова пудра и какаово масло
Проучване на ”Активни потребители” показва,е само 2 от 27-те тествани марки български шоколад отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса.

Всички 27 марки са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор, сочат тестовете.

В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. При нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор.

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е установено влагане на нетипични суровини . При 7 от тях е добавяна растителна, основно палмова, мазнина. Други 7 съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 – лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители.

При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика, продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

Loading...

2 коментара

  1. Анонимен каза:

    Българите както винаги гледат да измамят себеподобния. В други страни номерата им не минават. А и за това не могат да изнасят стоката си на външен пазар,само с измами и кражби не се живее. Но чудно защо толкова харесват западните продукти, значи харесва им на Българите когато тях не ги лъжат със храната и купуват качествено направен продукт, но те като лъжат другите и по специално ближния Българин си е съвсем нормално поведение и практика. Също като некачествените и смъртоносни магистрали и пътища които строителите им и техните семейста не ползват, понежа са си купили летящо Бентли.

  2. Анонимен каза:

    Българите както винаги гледат да измамят себеподобния. Другаде номерата им не минават.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране