28.02.2017 | 0:16
Его и социум по чукарите на Новата република
Copy/paste

Трайчо Трайков, новорепубликанец: В „Нова република“… сме единствените, които не на думи, а с действия се борим по важните теми. Докато виждаме, че БСП и ГЕРБ лесно стигат до опасни консесуси – и АЕЦ „Белене“ да се строи, и парите от КТБ да не се търсят, и картелът при горивата да не се пипа. Нямат разлики относно обществените поръчки. В последните дни вече се надпреварват и кой е по-малко врабче във външната политика. Това е лошо за България.

Друго, което ни отличава, е че в „Нова република“ сме се събрали мажоритарни фигури, които нямаме претенции за политическа девственост, но пък можем да покажем достатъчно сериозни биографии на отстоявани принципи.

Медиапул.бг: Дясно ориентираните избиратели, които не харесват ГЕРБ, обаче са все по-объркани за кого да гласуват на тези избори. След разпада на Реформаторския блок в предишния му вид се появиха „Нова република“ и „Да, България“ и десните припознават при тях много лица, които са им симпатични, и не могат да решат кого да предпочетат…

Т: Аз самият най-много държах да продължим заедно и със здравото от бившия Реформаторски блок, и с приятелите си от гражданските общности, борещи се за съдебна реформа, тъй като по време на кандидатпрезидентската кампания се създаде уникална динамика на единодействие с всички тези, както вие ги наричате, симпатични лица. Не знам какво повече можеше да се направи…

М: Лидерското Его ли се оказа прекалено голямо за обединяването на десницата за тези избори?

Т: Не толкова Его, колкото зависимости, що се отнася до лидерите на остатъчния РБ. Те смятат, че тяхната роля не е да отстояват самостоятелни десни политики, а да бъдат присъдружна организация. Това дори не го слагам в графата Его (Его, ама на Боце, б.р.). Много хора в партиите СДС, ДБГ и БЗНС също не могат да разберат какво движи лидерите им.

М: При сегашното положение не съществува ли опасност голяма част от избирателите да не бъдат представени в парламента, ако се окажат верни социологическите проучвания, според които и трите формации нямате шанс да прескочите 4-процентната бариера?

Т: Успехът на „Нова Република“ ще е функция от това, доколко ще успеем да ориентираме хората в краткото време до изборите. От социологически проучвания излиза, че за различни групи от нашите избиратели Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Радан Кънев сме лидери и на „Нова република“, и на „Да, България“, и на Реформаторския блок. Объркването е факт.

Затова нашата задача е хората да разберат, че ние сме в „Нова република“, че Трайчо е „Нова република“, Мартин е „Нова република“, Петър Славов е „Нова република“, Радан Кънев и ДСБ са „Нова република“. А Бареков, Бриго Аспарухов и Тадаръков са в Реформаторския блок 2, по волята на някой в партийните ръководства.

***

Тук спряхме, за да проследим къде стигат конците, които подава г-н Трайков. И така каква е връзката на Бареков, Тадаръков и Бриго Аспарухов с РБ?

1. Отцепниците на Бареков, които влязоха в НС с партия „България без цензура“, се преляха в друг политически субект – ЗНС, който сега съешават с РБ.

2. В ръководството на ЗНС участва и бившият шеф на фонд „Земеделие“ Димитър Тадаръков.

3. Светослав Витков, лидер на Глас народен, който също вече е част от Блока, се пада неформален зет на едно от „новите лица“ в БСП – ген. Бриго Аспарухов.

***

Трайков разказа на Медиапул и спомен притча:

„Когато виждаш къде отиват парите ти, ставаш по-отговорен, но и по-взискателен. Преди време, в Исландия, катерехме едни чукари, накрая като тръгнах да плащам на планинския водач, той извади постерминал. И тъй като преди това се оплакваше колко са им високи данъците, го попитах не се ли изкушава да му платя в брой. А той ми отвърна: Ние сме толкова малко хора в Исландия, а има обществени разходи, не ми е удобно от другите да крия данъци.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране