22.05.2019 | 0:01
„Екрем, братко, всичко ще е наред!“
Скоро жителите на Истанбул за втори път ще гласуват за кмет

„Herşey çok güzel olacak“ – тези четири думи (на бълг.: „Всичко ще е наред“) се превърнаха в предизборния слоган на най-голямата опозиционна сила в Турция – Републиканската народна партия. Той може да се чуе навсякъде из Истанбул. Където и да се появи кандидатът за кмет Екрем Имамоглу, неговите привърженици скандират „Всичко ще е наред“. Хиляди юзъри вече използват слогана в социалните мрежи като хаштаг. А публикациите бързо стават изключително популярни – например видеото с феновете на „Бешикташ“, които пеят футболни химни, в които преплитат четирите думи от слогана.

Беркай просто искал да зърне Имамоглу

Самият слоган има вълнуваща предистория. 15-годишният Беркай от Истанбул присъства малко след местните избори на 31 март на мероприятие на Екрем Имамоглу. Но тъй като не успява да види отблизо новоизбрания кмет, непосредствено след проявата хуква след предизборния автобус. И когато след няколко километра успява да го догони, Имамоглу се показва на прозореца и му благодари за подкрепата. А Беркай извиква към него: „Екрем, братко, всичко ще е наред. Обичам те!“. „Точно така, млади момко. Всичко ще е наред“, отвръща му Имамоглу.

Изборите за кмет на Истанбул обаче бяха анулирини, вече е ясно, че повторният вот ще се проведе на 23 юни. И тъкмо заради това този слоган уцелва много точно настроението. Опозицията и нейните привърженици силно желаят промяна и край на властта на ПСР, управлявала в Истанбул четвърт век. Впрочем, впоследствие Екрем Имамоглу успява да открие младежа. Беркай дори получава роля в актуалния предизборен видеоклип, в който казва следните думи: „Виждам в Имамоглу надежда, а не празни обещания. Ние виждаме, че се старае. Това е човек, който ни разбира, той е нашият глас.“

Привържениците на опозицията в Истанбул са жестоко разочаровани, че победата на техния надеждоносец е анулирана. Въпреки това кандидатът за кмет от Републиканската народна партия се опитва да замести горчивината с оптимизъм. Точно това внушава и първата му поява след анулирането на вота. Той застава пред привържениците си, запретва ръкави и казва: „Пътят е дълъг, напрежението е голямо, но ние носим свежестта на младостта. Пълни сме с младост и копнеем за демокрация и справедливост. Не се предаваме.“ Публиката посреща думите му с бурен възторг.

Критиците на Ердоган и неговата „армия от тролове“

Еуфорията на надеждата се разпространява бързо. Както по улиците на града, така и в социалните мрежи. Дори и хора на изкуството, които досега не смееха да застанат срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието, са въодушевени от волята за промяна. С хаштага „Всичко ще е наред“ известни турски писатели и музиканти дават в Туитър израз на вярата си в изборната победа на Имамоглу. Това е нещо ново. От страх, че ще загубят ангажиментите си, хората на изкуството дълго време се въздържаха да критикуват партията на Ердоган.

Само че и привържениците на Ердоган са все по-активни в Туитър. И не само те. Турското правителство също се възползва от възможностите на социалните мрежи, а междувременно дори разполага с „армия от тролове“, чиято централа се намира тъкмо в Истанбул. Смята се, че над 5000 тролове работят за Ердоган. Те разбиват „на пух и прах“ всяка критика към президента.

„Дойче веле“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране