24.05.2015 | 20:43
Ексдепутат заселил циганите в Гърмен, с гласовете им печелил кметския пост
Мургавите тероризирали местните, обирали ги постоянно

Над 500 жители на Гърмен, Марчево, Огняново и Гоце Делчев излязоха на протест след съботния сблъсък между българи и роми, който прати четирима души в болница, а други осем – в ареста.

Хората поискаха изселването на ромите, които, по думите им, са се настанили самоволно в гърменския квартал „Заграде“. Протестът доби и политическа окраска, след като някои от участниците обявиха за виновник за напрежението бившия кмет на Гърмен и ексдепутат от ДПС Ахмед Башев. Чрез циганските гласове той спечели няколко пъти кметския пост.

Версиите за причината за инцидента се различават. В събота бТВ съобщи, че ромите в Марчево са се опитали да се саморазправят с българските си съселяни след излъчен от медията репортаж за кражби по къщите, за които бива обвинявано ромското малцинство. Според друга версия сбиването е започнало след обикновен битов скандал между българска и ромска компания в гърменския квартал „Заграде“ заради високо пусната музика. Отзовалите се по сигнал полицаи блокират махалата и дори въвеждат пропускателен режим заради слуховете, че роми от Петрич идват на помощ на събратята си. Служителите на реда възпират и около 200 самоорганизирали се българи, които пробват да влязат в квартала. Четиримата пострадали при боя са получили първа помощ в болницата в Гоце Делчев и са освободени за домашно лечение.

Вчера протестиращите местни жители блокираха пътя между Гърмен и Марчево, както и отклонението към архитектурния резерват „Ковачевица“. За кратко дори са били в стълкновение с охраняващите ги полицаи, след като отново са се опитали да влязат в ромския квартал. Започнало е събиране на подписка за изселване на незаконно настанилите се пришълци.

„1000 души живеят в квартала. Предишният кмет Ахмед Башев ги настани с документ с невярно съдържание. Ромите опустошават всичко – лозя, поля, ниви. Изоставихме всичко“, оплака се жител на Марчево. Проблема потвърди и настоящият кмет Минка Капитанова, която също е била свидетел на инцидента. Според нея още през 2011 г. местната дирекция за строителен контрол е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но те не са изпълнени и досега. По думите й общината не може сама да се справи и затова е необходимо полицията да се залови с проверка за нелегално пребиваващи в „Заграде“.

1 коментар

  1. баба Илийца каза:

    Тази камила на снимката трябва да се разследва.Махали с много цигани на едно място не трябва да съществуват.Тази група български граждани трябва да се пръсне в цялата държава,да им се даде възможност да ползват общинска земя ,да си построят законни къщи,да я обработват и така ще се приобщят.Имам наблюдения, че когато са между читави и работливи хора,те бързо се учат и стават други.Ако откажат такова предложение,подписват декларация и заминават в истинско гето – с човешки условия ,но с високи стени , и там се „развиват“.Това,разбира ,се не важи за циганите,които са образовани,работят и не ги „разселват“ за по 20 лева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране