13.11.2017 | 19:46
Ексминистър сезира ГДБОП за кървави закани във „Фейсбук“
Заплашвали Юлиян попов с рязане на глави и отстрелване на русофоби

Юлиан Попов – бившият служебен екоминистър в кабинета на Марин Райков, се оплака от закани с рязане на глави и отстрелване на русофоби, появили се във „Фейсбук“ група, която има 64 000 последователи. Групата е озаглавена „България и Русия – заедно во веки“.

„Докладвах на „Фейсбук“ групата, която призовава въоръжени хора да се съберат и да започнат да избиват русофоби и която заявява, че онези, които сквернят руски паметници, ще бъдат обезглавени, а снимки на отрязаните им глави ще бъдат разпространени из медиите“, написа Попов на страницата си. „ФБ ми отговори, че може би лично за мен тази група проявява безвкусица (distasteful), но това, което правят, не е против стандартите на ФБ. Писах им, че са луди. Писах и на Марк Зукърбърг“, добавя Попов.

Според него този случай повдигал сериозния въпрос „кой трябва да се грижи за пресичането на расизма, призивите към расова и идеологическа омраза, към насилие, към убийство и особено жестоко назидателно убийство (какъвто е случаят) в социалните медии“. „Трябва ли да разчитаме единствено на изкуствения полуинтелект на „Фейсбук“ да се справя автоматично с подобни случаи? Трябва ли онези, които ползват социални медии, да бъдат много по-активни в докладване и отстраняване на подобни прояви? И трябва ли държавните власт да се ангажират?“, пита Попов.

Той е сезирал „Фейсбук“ и ГДБОП заради публикация на въпросната страница от 11 ноември, в която пише: „Събираме ударна група, които притежават огнестрелни оръжия. Бъдете сигурни, че настъпва времето, когато русофобите ще бъдат отстрелвани. Единствено русофобът, който не диша, не е заплаха за националната сигурност на България“. Следва призивът „Всички родолюбиви българи да ликвидират русофоби!“ Публикацията завършва със заплахата, че ще бъде ликвидиран всеки, който се опита да оскверни руските паметници, и че снимки на отрязани глави ще бъдат разпространявани в медиите. Очевидно администраторът на групата има предвид случая със свастиките, нарисувани на паметника на Альоша в Пловдив в края на миналата седмица.

Попов обясни вчера, че се е обърнал единствено към ГДБОП, но до момента няма отговор на сигнала си.  Друг потребител – Десислава Загорчева, сезира по същия проблем Бойко Борисов, Корнелия Нинова и СДВР. Тя пише на лидерката на БСП, че въпросната страница е харесана от „високопоставени представители на БСП, включително и депутати“.


оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране